Met behulp van gegevens van ziekenhuizen en ambulancediensten gaat de provincie Utrecht werken aan verbetering van de verkeersveiligheid. Geanonimiseerde ‘spoedzorgdata’, afkomstig van ziekenhuizen en ambulancediensten, worden gebundeld in de regionale dashboard Monitor Verkeersslachtoffers (afgekort MOVE). Deze gegevens stellen de provincie in staat beter onderbouwde keuzes te maken in bijvoorbeeld weginrichting, maar ook met gerichte gedragscampagnes. MOVE laat zes keer meer verkeersslachtoffers zien dan voorheen toen nog alleen BRON-data (Bestand geRegistreerde Ongevallen Nederland) als externe link beschikbaar was.
De provincie was tot voor kort vooral afhankelijk van politiedata voor inzicht in verkeersongevallen, maar deze data zijn niet volledig. De politie komt namelijk lang niet bij alle verkeersongevallen ter plaatse. Zeker niet bij ongevallen waarbij geen gemotoriseerde voertuigen betrokken zijn.
De nieuwe wijze van dataverzameling helpt beleidsmakers en wegbeheerders nog beter onderbouwde keuzes te maken bij het verbeteren van de verkeersveiligheid. De datasamenwerking binnen MOVE Utrecht komt voort uit een gezamenlijke aanpak van provincie Utrecht, VeiligheidNL, kenniscentrum voor letselpreventie, regionale ziekenhuizen en de Utrechtse ambulancedienst.
Geanonimiseerde data
Door middel van een interactief dashboard biedt MOVE een vollediger en betrouwbaarder beeld van risicogroepen en risicolocaties bij verkeersongevallen. Zo worden verkeersveiligheidsrisico’s veel beter inzichtelijk. Hiervoor worden vanuit diverse Regionale Ambulancevoorzieningen (RAV’s) in het land ambulancedata geanonimiseerd gedeeld met VeiligheidNL. Daardoor wordt inzichtelijk op welke locatie een ongeval plaatsvond en welk soort voertuigen daarbij betrokken waren. Deze data worden in MOVE aangevuld met data vanuit diverse Spoedeisende Hulp-afdelingen (SEH’s). Daarbij worden niet de echte namen van patiënten gedeeld, maar pseudoniemen. De SEH-data bieden onder meer inzicht in de wijze waarop verkeersongevallen zijn ontstaan, de aard en ernst van het letsel. VeiligheidNL is het kenniscentrum voor letselpreventie. Het zet zich in om het leven van mensen veilig(er) te maken door veilig gedrag in een veilige omgeving te stimuleren. Bijvoorbeeld door het aanpassen van omgevingsfactoren, het overbrengen van kennis of het stimuleren van veilig gedrag.
Privacy van patiënten waarborgen
MOVE gebruikt alleen data van verkeersslachtoffers die nodig zijn voor de verkeersveiligheid en die al in het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) zijn verzameld voor het medisch zorgproces. Het levert dus geen extra registratiehandelingen op. VeiligheidNL werkt daarnaast met geavanceerde AI-technologieën die de privacy van patiënten waarborgen en alleen echt noodzakelijke gegevens selecteren die de aard, oorzaken en gevolgen van verkeersongevallen laten zien.
In de regio Utrecht wordt voor MOVE samengewerkt met de Regionale Ambulancevoorziening Utrecht (RAVU), het UMC Utrecht, het St. Antonius Ziekenhuis en het Diakonessenhuis. Samen met de provincie Utrecht, de Utrechtse gemeenten en VeiligheidNL zetten deze instanties een belangrijke stap in het gezamenlijk terugdringen van het verkeersletsel in de provincie.
Hernieuwde samenwerking
De betrokken partijen zetten zich al sinds 2020 in om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Nu de eerste gemeenschappelijke resultaten zichtbaar zijn, gaan zij door met de samenwerking tot en met 2028. In andere provincies zijn en worden vergelijkbare samenwerkingsverbanden gevormd om verkeersongevallen te voorkomen.