Vriestechniek veel minder belastend dan longoperatie en het kan in 1 dag in plaats van 5 dagen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Amsterdam UMC

Een diagnostische strategie waarbij er wordt gestart met een zogenaamd ‘vriesbiopt’ geeft een vergelijkbare diagnose voor fijnvlekkige longziekten als een weefselafname door een longoperatie. Dit blijkt uit de COLD-studie van Amsterdam UMC en de resultaten staan in ‘The Lancet Respiratory Medicine’. “Met de nieuwe vriestechniek ligt de patiënt 1 dag in het ziekenhuis in plaats van 5 dagen”, aldus longarts Kirsten Kalverda.

Bij de vriestechniek krijgt de patiënt een dunne sonde in de long via een kijkonderzoek van de long (bronchoscopie) onder diepe sedatie (verlagen van het bewustzijn). Het uiteinde van de sonde wordt gekoeld en daardoor vriest een stukje longweefsel aan de sonde vast. Dit wordt vervolgens onder de microscoop bekeken.
Bij een longoperatie maakt de chirurg een snee tussen de ribben om een stukje longweefsel uit te nemen. Patiënten worden hiervoor opgenomen in het ziekenhuis en krijgen tijdens de operatie een drain tussen de ribben om de long te laten ontplooien. Kirsten Kalverda zegt dat de diagnostische opbrengst van de strategie waarbij gestart wordt met een vriesbiopt vergelijkbaar is met een longoperatie (88% versus 89% bij longoperatie). “Een drain in de borstkas is bij het vriesbiopt zelden nodig. En de behandeling kan in 80% van de procedures in dagbehandeling worden uitgevoerd in plaats van een opname van 5 dagen in het ziekenhuis. Ook waren er minder ernstige complicaties bij patiënten die een vriesbiopt kregen. Dit is dus minder belastend voor de patiënt en het scheelt ook in zorgkosten en beddencapaciteit”, aldus de longarts.

Aanbeveling

Aan de COLD-studie deden 52 patiënten mee uit 6 ziekenhuizen in Nederland. Zij werden verdeeld tussen de 2 diagnostische strategieën: a) starten met vriestechniek en alleen wanneer dit geen diagnose opleverde kregen de patiënten in tweede instantie een kijkoperatie en b) het direct verrichten van een kijkoperatie. Kirsten Kalverda: “Bij Amsterdam UMC gebruiken wij inmiddels standaard de vriestechniek. Alleen wanneer dat geen diagnose oplevert, krijgt de patiënt alsnog een aanvullende kijkoperatie. Wij bevelen aan dat de vriestechniek regionaal beschikbaar zou moeten zijn.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten