Bouwbedrijf Heijmans in het Noord-Brabantse Rosmalen en Vogelbescherming Nederland gaan samenwerken om de leefomgeving van vogels en mensen in nieuwbouwwijken te verbeteren. Ze hebben daarvoor een overeenkomst gesloten. Als onderdeel van de samenwerking gaan de twee partijen natuurinclusieve maatregelen monitoren (continu in de gaten houden), onder meer door het registeren (gegevens vastleggen) van vogelgeluiden. Daarnaast onderzoeken ze samen de werking van speciale folie om ‘raamslachtoffers’ te voorkomen.
Heijmans en Vogelbescherming starten in de samenwerking met een proef om zogenaamde raamslachtoffers te voorkomen. Dagelijks vliegen veel vogels tegen ramen aan, omdat ze het glas niet kunnen zien. Een nieuw soort raamfolie moet voorkomen dat vogels tegen de ruiten vliegen. Door de uv-strepen op de folie zien de vogels dat de doorgang belemmerd is. Mensen kunnen de uv-strepen niet zien. Daarnaast willen ze ervoor zorgen dat vogels, zoals de huismus en gierzwaluw, een betere plek vinden in een stedelijke omgeving. Met name deze vogelsoorten zijn voor hun overleving afhankelijk van de stad.
Een ander onderdeel van de samenwerking is het gezamenlijk monitoren van vogels in nieuwbouwwijken aan de hand van vogelgeluiden. Welke vogels vinden snel hun plek in een nieuwbouwwijk en welke soorten laten op zich wachten? Op basis van de monitoring hopen Vogelbescherming en Heijmans tot nog betere maatregelen te komen om de steden voor zowel vogels als mensen aantrekkelijk te maken.
Nieuwbouwwoningen kunnen de biodiversiteit stimuleren
Ecologen van het bouwbedrijf hebben uit een al langer lopende monitoringstudie in de nieuwe woonwijk Parijsch in Culemburg de conclusie getrokken dat nieuwbouwwoningen de biodiversiteit in een gebied kunnen stimuleren. Uit de studie blijkt dat de maatregelen om de biodiversiteit in het gebied te bevorderen ook het gewenste effect hebben. Zo is zeker 30 procent van de in nieuwbouwwoningen geïntegreerde nestkasten voor vogels bewoond en zorgen de groen- en watervoorzieningen in de wijk voor een levendige vegetatie met een aantrekkingskracht op nieuwe groepen insecten. Tijdens de monitoringstudie is vooral gekeken naar de gebiedsverschillen bij nieuwbouwwoningen mét en zonder biodiversiteitsmaatregelen in Parijsch, vergeleken met een gebied zonder nieuwbouw.
De foto bij dit artikel toont een nieuw soort folie waardoor vogels door de uv-strepen zien dat de doorgang belemmerd is.