‘Sociale innovatie’ ofwel de kloof tussen arm en rijk verkleinen en gelijke kansen voor iedereen. Met deze sociale doelstellingen is onlangs in Eindhoven de ‘Vereniging Brainport Voor Elkaar’ opgericht. Leden zijn gemeenten in de Brainportregio, maatschappelijke organisaties, bedrijven en onderwijsinstellingen. De leden vertegenwoordigen meer dan 500.000 werknemers en leerlingen in de Brainportregio. Ondanks de explosieve groei van de Brainportregio, met daarin bedrijven als ASML, Philips, DAF, VDL Groep, NXP, wordt de kloof tussen arm en rijk groter. De vereniging streeft ernaar dat alle inwoners in de Brainportregio kunnen meedoen, kansen krijgen en kunnen profiteren van de economische groei in zuidoost-Noord-Brabant.
Eindhovens’ burgemeester Jeroen Dijsselbloem is ook de voorzitter van de Vereniging: “Ik ken geen enkele andere regio in ons land waar werkgevers zo maatschappelijk betrokken zijn. De leden van ‘Brainport voor Elkaar’ willen allemaal hun steentje bijdragen aan de ontwikkeling van Brainport Eindhoven. Of het nu gaat om bereikbaarheid, woningbouw, eerlijk delen of het stimuleren van talent.”
Hij spreekt over een uniek samenwerkingsverband dat past bij de doe-mentaliteit van de Brainportregio. “Het is een vereniging van maatschappelijk betrokken werkgevers waarbij elk lid ertoe doet, meepraat en meedoet. Door de bundeling van krachten is er ruimte voor uitvoering van de Sociale Brainport Agenda. Hierbij staat sociale innovatie hoog in het vaandel.”
Wat doet de vereniging?
Via projecten op de werkvloer en scholen wordt ongelijkheid aangepakt. Dit zijn projecten waar bijvoorbeeld financiële zorgen bespreekbaar en aangepakt worden. Maar ook aanpak van laaggeletterdheid en taalbuddyprojecten voor anderstaligen op de werkvloer. Daarnaast zijn er bijeenkomsten om verbindingen te maken tussen werkgevers en diverse doelgroepen, waaronder jongeren, mensen met een migratieachtergrond, internationals of hun partners.
Sociale innovatie
Brainport Eindhoven met daarin de High Tech Campus Eindhoven, de ‘slimste vierkante kilometer van Europa’, is een plek van 300 hightechbedrijven. Het is de thuisbasis van meer dan 12.500 innovators, onderzoekers en ingenieurs die de technologieën en bedrijven van morgen ontwikkelen. De regio loopt voorop in technologische innovatie. Deze technologische toepassingen kunnen ook maatschappelijke organisaties vooruithelpen, stelt de ‘Vereniging Brainport voor Elkaar.’ Andersom geldt hetzelfde: maatschappelijke organisaties kunnen werkgevers inspireren om nieuwe inhoud te geven aan sociaal werkgeverschap en ondernemerschap. De samenwerking is dan ook wederkerig.
Een zeker bestaan
Iedereen moet de kans krijgen om een zeker bestaan op te bouwen, stelt de Vereniging. Toegang tot werk en onderwijs en het voorkomen van financiële zorgen zijn hierin een belangrijke basis. Ondanks de economische vooruitgang in de regio, groeit het aantal mensen met financiële problemen. Ook is er nog steeds behoefte mensen te helpen bij het vinden van een passende leer- of werkplek. ‘Brainport voor Elkaar’ richt zich op het voorkomen van financiële problemen en kansen voor onbenut talent.
Vaardigheden om mee te kunnen doen
Om mee te kunnen doen in de maatschappij, is het belangrijk om te kunnen lezen, schrijven, rekenen en met digitale toepassingen om te kunnen gaan. Ruim 75.000 inwoners in de regio beschikken over onvoldoende basisvaardigheden. ‘Brainport voor Elkaar’ gaat daarom met het programma ‘DigiTaalfit’ aan de slag om via werkgevers de basisvaardigheden van haar medewerkers te versterken. Ook gaat de Vereniging aandacht geven aan vaardigheden die bijdragen aan meer onderling begrip en verbinding tussen inwoners en organisaties.
Samenleven in Brainport
Door de economische groei in Brainport verandert de demografie in de regio. De bevolking groeit en de bevolkingssamenstelling verandert, onder meer door het aantrekken van meer internationale kenniswerkers en arbeidsmigranten. Dat heeft grote gevolgen voor de sociale cohesie in de regio. ‘Brainport voor Elkaar’ zet zich in om verschillende groepen en organisaties bij elkaar te brengen. “Want waar mensen met verschillende achtergronden elkaar ontmoeten ontstaat échte verbinding.”