Onkruid wiedende robot maakt de gifspuit en handmatig wieden overbodig
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Odd.Bot

Tot nu waren biologische telers aangewezen op seizoensarbeiders om percelen schoon te houden. Maar het is steeds lastiger voor dit opruimwerk nog mensen te vinden; bovendien lopen de kosten daarvoor op. Dus de oplossing voor een onkruid wiedende robot komt als geroepen. Na vijf jaar van intensief ontwikkelen en testen, in samenwerking met de Technische Universiteit Delft, Wageningen Universiteit en Kubota, lanceert Odd.Bot de ‘Maverick’. Dit bedrijf in Lelystad komt met een baanbrekende autonome onkruidwieder, een duurzaam alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen en handmatige onkruidbestrijding door zelfstandig gewassen te scannen en onkruid te verwijderen.

De robots van Odd.Bot maken zowel de gifspuit als handmatig wieden overbodig. De karretjes rijden zelfstandig 24 uur per dag heen en weer over de akkers. In die karretjes zit een robotarm met vingers en daarvoor een 3D-camera. De camera kan met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) zien welke plantjes onkruid zijn en welke niet. Vervolgens plukt de robotarm het onkruid uit de grond. “Het lijkt op hand wieden zoals je in je tuin doet of zoals in de bioteelt wordt gedaan. Deze robotarmen worden aan de lopende band gebruikt om dingen in te pakken. Wij draaien het om. We trekken die arm over het veld en in plaats van iets inpakken, halen we iets weg”, zegt CEO en oprichter Martijn Lukaart van Odd.Bot. “Het is onze missie om op deze manier de transitie naar een meer duurzame akkerbouw te versnellen.”

De ‘Maverick’ is uitgerust met geavanceerde technologieën waardoor het meer dan 240.000 onkruiden per hectare kan verwijderen met een precisie van 2 millimeter, zowel overdag als ‘s nachts. Deze innovatie komt op een cruciaal moment, nu verordeningen wereldwijd boeren dwingen over te stappen op duurzamere landbouwmethoden.

“Robotica in de akkerbouw is de toekomst.”


Odd.Bot is in 2018 ontstaan uit een samenwerking van Martijn Lukaart met de TU Delft. Hij is zelf geen techneut, maar econoom en ontwikkelaar van concepten. Een team van zes studenten werkte toen vijf maanden in zijn opdracht aan robottoepassingen in de landbouw. “Ik ben dat gestart omdat ik daarvoor grote kansen zie. Robotica in de akkerbouw is de toekomst”, stelt hij.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten