Limburgs ziekenhuis gaat met nieuw veiligheidssysteem medicatie voor patiënten (dubbel) controleren
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Zuyderland Medisch Centrum

Zuyderland Medisch Centrum – met vestgingen op verschillende locaties in Zuid-Limburg – gaat het medicatieveiligheidssysteem ‘MedEye’ ziekenhuisbreed inzetten om medicatie voor patiënten (dubbel) te controleren. Dit systeem verifieert alle medicatie vlak voor de toediening aan de patiënt en biedt ondersteuning aan verpleegkundigen tijdens het medicatieproces. De dubbelcontrole geldt ook voor parenteralia. Parenterale geneesmiddelen zijn geneesmiddelen die via injectie of infusie worden toegediend. Het nieuwe veiligheidssysteem sluit naadloos aan bij de strategie van het ziekenhuis om veilige zorg te waarborgen. Het biedt tegelijkertijd verlichting en ondersteuning aan de verpleegkundigen.

Zuyderland is een pionier op het gebied van medicatieveiligheid. Veiligheid wordt niet alleen als uiterst belangrijk beschouwd in het hele ziekenhuis, maar ook actief nagestreefd. Het ziekenhuis heeft al jaren ervaring met het scannen van barcodes op medicatie, maar erkende dat er ruimte was voor verbetering op het gebied van veiligheid en efficiëntie, vooral voor het verplegend personeel. Peter Dekkers, ziekenhuisapotheker, verheldert de keuze voor het implementeren van een systeem, zoals ‘MedEye’: “Met onze huidige werkwijze was het gebruik van barcodes op medicatie altijd vereist. Dit creëert in sommige gevallen een schijnveiligheid en beperkt de flexibiliteit van de verpleegkundige wanneer scannen niet mogelijk is. Het MedEye-systeem biedt ook de mogelijkheid om gerichte ondersteuning te bieden aan de verpleegkundigen door middel van veiligheidsregels.”

Pilot

Na een uitgebreide pilot op diverse afdelingen bleek ‘MedEye’ significant toegevoegde waarde te bieden. Peter Dekkers: “De meerwaarde van ‘MedEye’ ligt in de gebruiksvriendelijke inrichting voor de verpleegkundigen en de grote mate van flexibiliteit bij het instellen van veiligheidsregels voor specifieke geneesmiddelen of afdelingen. Tijdens de pilotperiode is er nauwlettend geluisterd naar de feedback van de verpleegkundigen, aangezien zij uiteindelijk met het systeem werken. Het gebruik van het toedienscherm van ‘MedEye’ wordt door de verpleegkundigen als bijzonder prettig ervaren en is gemakkelijk aan te leren. Het biedt een overzichtelijke en innovatieve aanpak. Verpleegkundigen geven eveneens aan dat zij minder tijd nodig hebben voor de medicatiecontrole”.
Esther Hooft, afdelingshoofd van een van de pilotafdelingen, bevestigt deze stelling: “Onze verpleegkundigen ervaren MedEye als veilig en overzichtelijk, efficiënt en gebruiksvriendelijk, en het draagt bij aan nauwkeurige registratie van medicatie.”

Veiliger toedienen van medicatie

De introductie van een digitaal, closed-loop medicatieproces maakt het toedienen van geneesmiddelen veiliger. ‘Closed-loop’ betekent dat het elektronisch voorschrijven tot en met het toedienen, inclusief de medicatiebewaking door ziekenhuisapotheek, binnen één gesloten circuit wordt ondersteund. Doordat iedere handeling direct voor elke betrokkene inzichtelijk is, vermindert de kans op misverstanden en fouten aanzienlijk. Naast de laatste digitale check van orale medicatie wordt ‘MedEye’ ook ingezet om bij parenteralia (geneesmiddelen die geïnjecteerd worden) de vereiste visuele dubbelcheck door een tweede verpleegkundige over te nemen. ‘MedEye’ zorgt ervoor dat eventuele fouten tijdig worden herkend zodat deze de patiënt niet bereiken. Hierdoor wordt de toediening van tabletten, maar ook van parenteralia aantoonbaar veiliger en makkelijker. Het is een innovatieve manier om de medicatieveiligheid in het ziekenhuis te vergroten en verpleegkundigen te ontlasten.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten