Leerwerkplekken voor autistische jongeren in hotelconcern
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Two Brothers Company

De ‘Two Brohers Hotel Company’ met vestigingen in Noordwijk en Zoetermeer-Den Haag biedt leerwerkplekken aan autistische jongeren. De eigenaren, Jan en Evelien Roggeveen- van Duijn, hebben zelf twee autistische zonen, Luca (19) en Joshua (17). De naam ‘Two Brothers Hotel Company’ verwijst naar hen. Zij zijn voor Jan en Evelien de inspiratie geweest om iets te doen voor ‘anders begaafde jongeren met een normale intelligentie.’ Op verschillende afdelingen van de twee hotels gaan zij aan de slag. Door de overname van een derde hotel willen Jan en Evelien hun missie verder uitbreiden.

Vier jaar geleden besloten Jan (58) en Evelien (55) een nieuwe koers te varen met hun hotels. “We hebben twee autistische zoons en we zagen hoe moeizaam het voor autistische jongeren kan zijn om stage te lopen en een baan te bemachtigen”, vertelt Evelien. “We dachten: wij hebben hotels, waarom gaan wij daar niet iets mee doen? Zo werd het idee geboren om jongeren met autisme en een gemiddelde intelligentie stageplekken aan te bieden. We worden regelmatig benaderd door ouders van een autistisch kind of we alsjeblieft een werkplek voor hem of haar kunnen regelen. In het schoolsysteem zijn ze vastgelopen en op een normale werkplek passen ze niet.”
Van de dertig medewerkers in Noordwijk zijn er inmiddels tien met autisme, onder wie Luca en Joshua. “We koppelen elke autistische jongere aan een andere medewerker, die als buddy optreedt. Bij problemen is dat hun aanspreekpunt en de buddy houdt in de gaten of de jongeren op tijd rust nemen.”

Werkwijze

De werkwijze vereist ook wat van de andere medewerkers, weten Jan en Evelien. Want niet iedereen vindt het leuk of kan met autistische jongeren omgaan, hebben ze ervaren. “We leggen het er niet te zwaar op, het moet een beetje van nature ontstaan”, aldus Evelien, “maar ons concept trekt ook personeel aan dat het juist een interessant extra aspect vindt. En we raken er zelfs goede mensen door kwijt. Onze kok werkte hier dertig jaar en vond het zo leuk om met autistische jongeren te gaan werken dat hij zich heeft laten omscholen om er zijn beroep van te maken.”

Begrip

Naar gasten wordt gecommuniceerd dat er autistische jongeren in het hotel werken en op een speciale pagina op de menukaart wordt uitleg gegeven. Evelien: “We leggen uit hoe je mensen met autisme het beste kunt benaderen en hoe ze kunnen reageren. Dat kweekt begrip. We hebben klanten die speciaal voor een bepaalde medewerker terugkomen.”

Missie

Het blijkt voor de jongeren lastig om na de stage door te stromen naar andere bedrijven. Daarom namen Jan en Evelien onlangs een hotel over. Hotel Astoria wordt het derde hotel van de ondernemers. Evelien: “Daar kunnen we twee of drie nieuwe leerwerkplekken voor autistische jongeren creëren.”
De twee benadrukken dat ze een missie hebben, maar geen liefdadigheidsinstelling zijn. “Wij zijn ook gewoon een commercieel bedrijf en de schoorsteen moet wel roken”, zegt Jan. Hun werk zien ze als een levensstijl. “We zijn hier altijd mee bezig. De jongeren voelen als familie en het geeft zoveel voldoening als je ziet hoe mensen hier opbloeien”, aldus Jan.

Wat is autisme?

Ongeveer 1% tot 2% van de Nederlanders, meer dan 200.000 mensen, heeft autisme. Het aantal mensen dat te maken heeft met autisme – zoals ouders, broers, zussen, partners, leraren en zorgverleners – is vele malen groter. Volgens de Zorgstandaard Autisme is autisme de verzamelnaam voor gedragskenmerken die duiden op een kwetsbaarheid op de volgende gebieden: sociale interactie, communicatie, flexibiliteit in denken, bewegen en handelen, zintuiglijke prikkelverwerking en het filteren en integreren van informatie. De meeste mensen met autisme hebben een gemiddelde tot hoge intelligentie. Naar schatting 30 % heeft een verstandelijke beperking.

Gedragskenmerken

Wetenschappers wereldwijd doen al jaren intensief onderzoek naar autisme. Desondanks is nog altijd onbekend wat autisme nou precies is. Ook bestaat er geen ‘biomarker’ – zoals een bloed- of DNA-test – waarmee autisme objectief kan worden vastgesteld. De diagnose wordt dan ook nog altijd gesteld op basis van gedragskenmerken. Toch is er ook al veel wél bekend. Bijvoorbeeld over de problemen waar mensen met autisme tegenaan kunnen lopen, maar ook over hun sterke eigenschappen. Vooral op sociaal gebied ondervinden veel mensen met autisme regelmatig problemen. Hun ‘sociale intuïtie’ lijkt minder goed – of anders – te zijn ontwikkeld.

Informatieverwerking

Ook verwerken mensen met autisme informatie op een andere manier in de hersenen dan mensen zonder autisme. Dit geldt nadrukkelijk óók voor informatie die binnenkomt via de zintuigen. Veel mensen met autisme hebben te maken met sensorische over- of ondergevoeligheid.

Autisme heeft invloed op alle levensterreinen, in alle levensfasen. De mate waarin is sterk individueel bepaald en hangt vaak ook af van iemands levensfase. Met name tijdens overgangsperioden hebben mensen met autisme een relatief grote kans om vast te lopen als zij niet tijdig de juiste begeleiding krijgen. Voorbeelden zijn de overgang van basis- naar voortgezet onderwijs, van onderwijs naar stage/ werk of van thuis bij de ouder(s)/verzorger(s) wonen naar zelfstandig wonen.

Sterke punten

Sterke punten die vaak in verband worden gebracht met autisme zijn onder andere: oog voor detail, analytisch denken, eerlijkheid, loyaliteit en technisch inzicht. Steeds vaker wordt dan ook de vraag gesteld of autisme per definitie altijd een ‘stoornis’ of ‘beperking’ is. Volgens de zogeheten neurodiversiteitsbeweging gaat het in essentie om een andere manier van zijn.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten