“Tegengif” beschermt bijen tegen pesticiden
Bron: IPS - Afbeelding van PollyDot via Pixabay

Wetenschappers zijn een tegengif op het spoor dat honingbijen beschermt tegen pesticiden. Een eerste test toont veelbelovende resultaten bij hommels.

Wetenschappers zijn hard op zoek naar manieren om bijen en hommels beter te beschermen, want dat is nodig. Ze zijn essentiële bestuivers voor bijna 80 procent van alle gewassen in de wereld. Maar ze gaan er snel op achteruit door een combinatie van bedreigingen.

Microgel

Op één van de grootste bedreigingen, het groeiende gebruik van pesticiden in de landbouw, hebben wetenschappers nu mogelijk een antwoord gevonden.

In Nature beschrijven ze een aanpak met minuscule bolletjes van een microgel – amper 5 micron in diameter en enkel zichtbaar onder een microscoop. Die kunnen gevoed worden aan bijen en hechten zich aan de pesticiden die ze binnen krijgen. Zo worden die stoffen onschadelijk en passeren ze gewoon via de spijsvertering.

De wetenschappers hebben zich specifiek gericht op neonicotinoïden, een klasse pesticiden die in Europa al grotendeels verboden is maar in de VS nog gebruikt kan worden. Eenmaal gebonden kunnen de pesticiden en microdeeltjes het spijsverteringskanaal van de bij gewoon passeren.

Uit een eerste test is gebleken dat het middel hommels een 30 procent hogere overlevingskans geeft als ze worden blootgesteld aan dodelijke niveaus van neonicotionoïde. En hommels die aan lagere concentraties worden blootgesteld, tonen aanzienlijk minder symptomen.

Volgens de onderzoekers is de aanpak ook veelbelovend voor andere vormen van pesticiden, waaronder veelgebruikte organofosfaten.

Serieus nemen

“Bijen zijn cruciaal voor de bestuiving van gewassen en de landbouw, en voor onze voedselveiligheid, dus we moeten hun gezondheid serieus nemen”, zegt onderzoeker Julia Caserto van de Cornell University.

Neonicotinoïden stapelen zich op in het grondwater en kunnen door planten worden opgenomen en zo in het stuifmeel en de nectar terechtkomen. Bijen zuigen die vervuilde nectar dan op. Ze kunnen ook besmet stuifmeel meebrengen naar de kolonie.

Van neonicotinoïden is geweten dat ze niet alleen dodelijk zijn, maar in lagere doses ook de overdracht van energie in bijen beïnvloeden. Daardoor kunnen de diertjes minder ver vliegen. De stoffen brengen ook de immuniteit van bijen in gevaar, waardoor ze vatbaarder worden voor mijten en virussen.

De behandeling met de microdeeltjes is weliswaar veelbelovend voor honingbijen, maar kan niet gebruikt worden voor wilde bijensoorten, zeggen de onderzoekers. Het moet immers door een imker aan suikerwater of andere voeding voor de bijen worden toegevoegd.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten