Betere scheepvaartverbinding tussen Nederland en België door nieuwe ‘gezamenlijke’ sluis
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Nieuwe Sluis Terneuzen

Een nieuwe sluis in Terneuzen zorgt voor een beter toegang en snellere doorstroming voor de scheepvaart vanaf de Westerschelde naar het Kanaal van Gent naar Terneuzen en verder. De komst van de Nieuwe Sluis zorgt voor nieuwe economische activiteiten in zowel de Zeeuws-Vlaamse als de Vlaamse regio en een betere benutting van het economisch potentieel van de Kanaalzone in beide regio’s. De capaciteit van de Noordzeesluizen neemt toe, waardoor de wachttijd voor binnenvaartschepen afneemt. Een gezamenlijke opening door de koningen van beide landen op 11 oktober onderstreept het grensoverstijgende belang van deze voorziening.

Koning Willem-Alexander en Koning Filip verrichten samen vanaf de Z9, een elektrisch schip, de officiële openingshandeling. Aansluitend gaan zij op het schip in gesprek met vertegenwoordigers van bedrijven die gebruik maken van de sluizen bij Terneuzen. Daarna verplaatsen de koningen zich naar het sluisplateau van de Nieuwe Sluis. Ze krijgen daar toelichting op o.a. de bouw en de werking van de Nieuwe Sluis. In het bediengebouw van de Nieuwe Sluis gaan de koningen in gesprek met vertegenwoordigers van de omwonenden, vrijwilligers van het Portaal van Vlaanderen (het informatiecentrum over het havengebied) en medewerkers van het aannemersconsortium.96.000 Passerende schepen in 2040

De Nieuwe Sluis is gebouwd in opdracht van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie (VNSC), een samenwerkingsverband van het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Vlaamse Departement Mobiliteit en Openbare Werken. De bouw van de Nieuwe Sluis ging van start in 2017 binnen het bestaande sluizencomplex in Terneuzen, in het havengebied van North Sea Port. De Middensluis, sinds 1910 in gebruik, maakte plaats voor de Nieuwe Sluis. In 2023 passeerden 56.000 schepen dit sluizencomplex. Naar verwachting groeit dit aantal tot 96.000 in 2040. Behalve dat schepen het complex passeren, is het sluizencomplex een belangrijke ontsluitingsroute voor wegverkeer en maakt de Nieuwe Sluis onderdeel uit van de primaire waterkering.Waarom is de Nieuwe Sluis nodig?

Onderzoek naar de maritieme toegang van de Kanaalzone heeft aangetoond dat voor de binnenvaart een capaciteitsprobleem dreigt en voor zeeschepen problemen te verwachten zijn wat betreft  afmetingen, beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de doorvaart. De havengebieden Gent en Terneuzen zijn van groot economisch belang. Ze zijn onderdeel van de vaarwegcorridor Rotterdam – Parijs. De Noordzeesluizen in Terneuzen vormen de toegang tot deze havens gelegen aan het Kanaal Gent-Terneuzen. Met een nog te graven kanaal Seine-Nord zijn de Noordzeesluizen een cruciale schakel in de Seine-Schelde-verbinding voor de binnenvaart.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten