School of Education geeft een daadkrachtig antwoord op het lerarentekort
(c)studio Ricky

Bij de start van het nieuwe schooljaar krijgt het lerarentekort opnieuw de nodige media-aandacht. Het tekort aan leraren vormt een ernstige bedreiging voor de kwaliteit van het onderwijs. Een bedreiging die de rol van de lerarenopleiding op scherp stelt. Kerntaken van de lerarenopleiding zijn het kwaliteitsvol opleiden van leerkrachten zodat die sterk aan de start komen, en het bieden van ruime mogelijkheden voor levenslang leren, als rem op een te snelle uitstroom uit het onderwijs. Deze verantwoordelijkheid wil KU Leuven met de oprichting van een nieuwe School of Education ter harte nemen. In de KU Leuven School of Education worden de verschillende educatieve masteropleidingen gecoördineerd en professioneel omkaderd, en aangevuld met een groeiend aanbod van permanente vorming gericht op scholen, directies en leerkrachten.

Het voorbije jaar werden de educatieve masteropleidingen grondig bijgestuurd om nog beter tegemoet te komen aan de noden van het onderwijsveld. ​ De opleiding zet sterk in op belangrijke uitdagingen in het secundair onderwijs, zoals klasmanagement, omgaan met diversiteit in de klasgroep, en het gebruik van educatieve technologie. In de vele praktijkgerichte onderdelen kunnen studenten onder begeleiding van praktijkdocenten hun pedagogisch-didactische competenties versterken. Ze kunnen, zowel binnen als buiten het eigen wetenschapsgebied, meerdere vakdidactieken combineren, wat hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt vergroot. De opleiding wordt op diverse locaties in Vlaanderen en Brussel aangeboden.

Rector Luc Sels: “KU Leuven speelt de laatste jaren op verschillende manieren in op een versterking van het leraarschap en de kwaliteit van het leerplichtonderwijs. De oprichting van de School of Education maakt dat duidelijk. We bundelen in de School meer kritisch vermogen zodat we ons aanbod van educatieve masteropleidingen en permanente vorming beter kunnen coördineren en bijsturen wanneer nodig. Dit zal ons ongetwijfeld in staat stellen om de kwaliteit verder te verhogen, ons aanbod meer te personaliseren en zo rekening te houden met de grote diversiteit van instromende leerkrachten in het onderwijs”.

De School of Education richt zich in het bijzonder ook op de heterogene groep van zij-instromers die het onderwijsveld willen verkennen. Zo zijn er de mensen die reeds een opdracht hebben in het onderwijs en dit willen combineren met een educatieve opleiding. KU Leuven School of Education heeft recent een nieuw kader met specifieke maatregelen uitgewerkt voor de leraar-in-opleiding of LIO, die de combinatie werk-opleiding haalbaarder maken. Studenten worden begeleid om de doelen van diverse vakken en de stage binnen hun eigen onderwijsopdracht en hun eigen schoolcontext te bereiken. Zo groeien ze met beide voeten in de praktijk naar professioneel leraarschap. ​ ​

De maatregelen voor leraren-in-opleiding kaderen in een bredere beweging naar versterkte samenwerking met de scholen. De recente hervorming van het curriculum en het nieuwe gedeelde stageconcept beogen een wederzijdse kruisbestuiving en afstemming van verwachtingen met de scholen. De School of Education start dit schooljaar ook met enkele pilootprojecten over gans Vlaanderen waarin we op verschillende manieren het partnerschap met scholen versterken. Met een groeiend aanbod van permanente vorming wil de School of Education alle onderwijsprofessionals ondersteunen in hun belangrijke maatschappelijke opdracht.

Een sterke start voor de beginnende leerkracht en duurzame professionalisering van alle leerkrachten tijdens hun ganse loopbaan kunnen we enkel samen realiseren. Bij de start van het nieuwe schooljaar en met het oog op de komende legislatuur doen we dan ook een oproep om hier samen met alle lerarenopleiders, koepels, scholen, startende en ervaren leraren verder werk van te maken. Omdat goed opgeleide leraren het fundament vormen van kwaliteitsvol onderwijs. ​ ​

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten