Samen leren en de zorg verbeteren door data te delen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Catharina Ziekenhuis

De ‘Intensive Care’-afdelingen in Nederlandse ziekenhuizen willen samen de kwaliteit van zorg verbeteren door data van verschillende patiënten en ziekenhuizen samen te brengen en hier structureel van te leren. Voor ziekenhuizen die het elektronisch patiëntendossier HiX gebruiken, neemt het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven het voortouw.

Op de ‘Intensive Care’ spelen medische data een heel belangrijke rol, vertelt Ashley De Bie, intensivist in het Catharina Ziekenhuis. “Omdat we vaak niet met deze kwetsbaar zieke patiënten kunnen praten, meten we continu heel veel bij deze mensen. Zo kunnen we goed hun gezondheid monitoren en verslechtering vroeg opsporen om complicaties te voorkomen. Door alle technische vooruitgang kunnen we steeds meer en preciezer meten, maar dit levert zóveel data op dat het voor een dokter of verpleegkundige moeilijk wordt om alles te kunnen overzien.”
En dat is jammer, want al die data vormen een potentiële ‘goudmijn’ om de behandeling van patiënten te verbeteren. Hoe fijn zou het zijn om die te kunnen aanboren. “Met de computerkracht, de techniek en de Artificial Intelligence (AI) die nu opkomen, wordt het mogelijk om geautomatiseerd naar deze data te kijken en belangrijke trends te herkennen. Computers kunnen ons dan eerder waarschuwen en gerichte adviezen geven om de patiënten beter en patiëntgerichter te behandelen”, aldus De Bie. Sommige ziektebeelden zie je heel vaak op de Intensive Care in een ziekenhuis, maar sommige ziektebeelden ook maar zelden, één of twee keer per jaar. “Daarom is het goed als álle ziekenhuizen hun data met elkaar gaan delen. Want hoe groter de dataset, hoe meer je de ruis eruit kunt filteren die de kwaliteit van de adviezen negatief beïnvloeden.”

Kennis overdragen

Hij vervolgt: “Tien jaar geleden zag onze afdeling Healthcare Intelligence, de data-analisten van het ziekenhuis, samen met de afdeling ICT Operations deze ontwikkeling al aankomen en heeft daarop ingezet. Deze technische teams zijn heel belangrijk voor het Catharina Ziekenhuis, want dankzij hun kennis en kunde plukken we nu megaveel vruchten. Onze data-analisten weten precies hoe onze ‘databibliotheek’ in elkaar zit, waar alles staat en hoe we dit kunnen vinden binnen het patiëntendossier. Die kennis willen we als publieke organisatie overdragen, zodat alles op een uniforme manier geregistreerd en gedeeld kan worden.”

Leren van de successen van elkaar

Als dat goed geregeld is, volgt stap 2: van elkaar leren en zodoende de zorg verbeteren en innoveren. De Bie: “Stel dat ze in Rotterdam veel sneller in staat zijn om een patiënt van het beademingsapparaat te ontwennen of dat ze in Amsterdam bij mensen met een bepaald ziektebeeld een hoger overlevingspercentage hebben, dan zijn dat heel waardevolle inzichten, omdat we met ICUdata kunnen leren waarom het daar beter gaat. Door data samen te voegen, kunnen we als Nederlandse gezondheidszorg leren van de successen van elkaar en deze kennis toepassen om de zorg te verbeteren. Een mooi voorbeeld hiervan is het gebruik van een voorspellend computermodel dat intensivisten ondersteunt bij het nemen van ontslagbeslissingen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten