Afvalverwerker Attero in het Gelderse Wilp en technologie-expert Nordsol in Bunnik hebben samen een innovatief proces ontwikkeld om vloeibaar biogas te produceren dat vrijkomt bij de vergisting van groente-, fruit- en tuinafval (gft). Dit vloeibaar biogas, bio-LNG, wordt gebruikt als brandstof voor schepen en vrachtwagens. Daarvoor hebben ze een speciale installatie ‘FirstBio2Shipping’ ontwikkeld. Met de productie van bio-LNG kan de uitstoot van broeikasgassen door de scheepvaart- en wegtransportsector worden teruggedrongen. Daarmee wordt een bijdrage geleverd aan de verduurzaming van de sector. De zware transportsector is namelijk verantwoordelijk voor 6% van de CO2-uitstoot in Europa.
Attero zorgt voor het gft-afval als grondstof en de productie van biogas, Nordsol werkt het biogas op tot bio-LNG. Attero verwerkt jaarlijks 3,6 miljoen ton afval tot grondstoffen en energie. Van gft-afval maakt het bedrijf groengas, compost en plastic. Metaal en drankpakken worden gerecycled tot nieuwe grondstoffen. Van restafval worden warmte, elektriciteit, groengas en bouwstoffen gemaakt. Ook verwerkt Attero puin en vervuilde grond tot schone bouwstoffen.
Van restafval naar grondstof en energie
Per seconde gooien we in Nederland drie grijze minicontainers met afval weg. Opgeteld zijn dat vele miljoenen tonnen restafval. Maar weggooien is niet hetzelfde als er nutteloos afstand van doen, stellen ze bij Attero. Zij hergebruiken dit afval grotendeels in eigen land. Als energiebron en als bron van grondstoffen.
Europese markt
De verwerking van restafval is een Europese markt. Nederland exporteert ongeveer net zoveel restafval als dat het importeert. Ook Nederland verwerkt afval uit andere Europese landen tot hernieuwbare energie. Dit afval zou in die landen anders gestort worden wat tot broeikasgasemissies zou leiden. In Europa wordt bijvoorbeeld nog een kwart van het huishoudelijk restafval gestort. Door er hernieuwbare energie van te maken voorkomen we dat ons land nog afhankelijker wordt van de import van energie en helpen we klimaatverandering tegen te gaan.