Door een schroef met medicijnen minder afhankelijk van morfine
Redacteur: jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto ETZ

Speciale schroeven die een pijnstillend medicijn afgeven, waardoor patiënten na een rugoperatie minder afhankelijk zijn van morfine en sneller naar huis kunnen. Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg heeft er succesvol mee getest. Meer Europese ziekenhuizen gaan ermee aan de slag.

De behandeling is bedoeld voor mensen die een rugoperatie ondergaan waarbij hun wervels met schroeven worden vastgezet. Vooral in de eerste dagen na zo’n operatie is het herstel erg pijnlijk, vertelt Ruth Geuze, wervelkolomchirurg in het ETZ. Daarom krijgen veel patiënten ter verlichting van de pijn hoge doseringen morfine. “Wat gepaard gaat met nare bijwerkingen zoals misselijkheid, obstipatie en een verhoogd risico op verslaving. Bovendien verlengt het gebruik van morfine vaak de opnameduur in het ziekenhuis.”
Met de nieuwe techniek hoeven patiënten minder pijnmedicatie via het infuus te krijgen, zijn ze vaker sneller mobiel en kunnen daardoor eerder naar huis. In Europa en Amerika ondergaan jaarlijks meer dan een miljoen mensen een rugoperatie.

Ringetjes

Orthopedisch chirurg Jorrit-Jan Verlaan, die met Geuze samenwerkt, stond aan de basis van de techniek en liet zich inspireren door de tandheelkunde, waar pijnzenuwen door middel van een verdoving worden ‘geblokkeerd’. Dat gebeurt zonder morfine. De orthopedist ontwikkelde een ‘tandarts-medicijn’, verpakt in flexibele ringetjes, die om de schroeven zitten waarmee de wervels worden vastgezet.

Drie dagen

“Het grote verschil zit ‘m in de duur dat de pijnblokkade moet werken”, zegt Verlaan.  “Bij de tandarts mag het medicijn uitgewerkt zijn als de behandeling klaar is en werkt een enkele injectie dus heel doeltreffend. Maar bij rugoperaties moet het medicijn drie dagen doorwerken.” En dat is precies wat de ringetjes doen: ze geven het medicijn gedurende drie dagen af en lossen daarna op in het lichaam.

Vorig jaar juni werd de eerste rugpatiënt met de speciale schroeven geopereerd in het ETZ. Inmiddels zijn acht mensen in Tilburg en drie patiënten in een ziekenhuis in Zwitserland met de pijnblokker behandeld. Patiënten gebruikten 52 procent minder morfine en hadden 36 procent minder pijn in de eerste drie dagen na de operatie. “Ze kwamen sneller uit bed en hadden een betere nachtrust na de operatie. Dit is echt hoopgevend.”

Innovatieve pijnblokker

Het onderzoek, waarbij patiënten tot een jaar na de operatie worden gevolgd, loopt nog door. In de komende jaren volgt een uitgebreidere studie in meerdere Europese ziekenhuizen, waarna de methode mogelijk structureel toegepast kan worden bij rugoperaties waarbij schroeven gebruikt worden.

Orthopedisch chirurg Verlaan ziet ook toekomstmogelijkheden voor de pijnblokker bij andere operaties: “Deze innovatieve pijnblokker belooft niet alleen minder pijn voor patiënten, maar door een sneller herstel ook een efficiënter gebruik van ziekenhuiscapaciteit.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten