De wereldberoemde schilder Vincent van Gogh krijgt in ‘zijn’ provincie Noord-Brabant een eigen Nationaal Park. Staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), heeft het de officiële status van Nationaal Park verleend. Die status zet het gebied extra op de kaart en wordt een krachtige motor voor verdere gebiedsontwikkeling en een goede leefomgeving voor mens, plant en dier. Het is 120.000 hectare groot en ligt tussen de steden ’s-Hertogenbosch, Tilburg, Breda, Eindhoven en Helmond; van Zundert, zijn geboorteplaats in het westen, tot Nuenen, waar hij werkte en woonde, in het oosten. Al met al een kwart van de hele provincie.
Het Van Gogh Nationaal Park is niet zomaar een nationaal park. Wat het Park uniek maakt, is dat het niet uitsluitend een natuurgebied is. Het bestaat voor 27% uit natuurgebied, 50% agrarisch cultuurlandschap en de rest is infrastructuur en stedelijk gebied met 1,5 miljoen inwoners. Het nationaal park is daarom óók een enorm samenwerkingsverband met 70 Brabantse partners. Samen willen ze het gebied groener, natuurinclusiever en klimaatrobuuster maken. Want er zijn in Noord-Brabant genoeg uitdagingen op het gebied van biodiversiteit, droogte en gezondheid.
Vernieuwde aanpak
Van Gogh NP is het eerste Nationaal Park met een vernieuwde aanpak. Een Nationaal Park waarin niet alleen veel natuurgebieden en landschappen liggen, maar waar boeren en ondernemers, met bedrijven, overheden en natuurorganisaties intensief samenwerken om economische ontwikkeling, woningbouw en een vitale landbouw te koppelen aan het versterken van natuur, water, biodiversiteit en klimaat. Met deze nieuwe aanpak wil het ministerie van LVVN Nationale Parken dan ook veel meer verbinden met economie en samenleving.
Van Gogh Monumenten
In het Van Gogh Nationaal Park werken al zo’n tachtig partners samen, die experimenteren met nieuwe mogelijkheden om het gebied steeds meer te vergroenen tot in het hart van de steden en dorpen. Er liggen maar liefst 46 Van Gogh Monumenten in het gebied. Met Vincent van Gogh als de gezamenlijke drager voor deze regio combineren de organisaties het erfgoed en levensverhaal van Vincent van Gogh met de liefde voor natuur, landschap en het boerenleven.
Vijf programma’s
Van Gogh Nationaal Park werkt aan vijf programma’s die met elkaar verbonden zijn.
Met ‘Brabant Behaagt’ streven de partners naar het ontwikkelen van 1000 kilometer aan heggen, poelen en bomen op het boerenland, deels gecombineerd met wandelpaden. Dit programma is letterlijk de groene draad door alle activiteiten in het gebied en wordt gezien als de verbinding tussen natuurgebieden en stedelijke ontwikkeling.
In ‘Brabants Bodem’ ontwikkelen de samenwerkende organisaties nieuwe verdienmogelijkheden (ecosysteemdiensten) voor agrarische ondernemers in het buitengebied.
Bij ‘Brabants Versailles’ werkt de boomteelt-sector met partners aan een plan voor een duurzame bedrijfsvoering, met versterking van landschap, oplossingen voor water en recreatieve mogelijkheden.
‘Brabant Beleeft’ is het programma waarin aan duurzaam toerisme en recreatieve zonering en ontsluiting (zoals wandelpaden over boerenland) wordt gewerkt.
Met ‘Brabant Groeit’ werken de steden samen met de vastgoedsector aan een natuurinclusieve en groene ontwikkeling van de woningopgave en de verduurzaming en vergroening van industrieterreinen.