Het biologisch landbouwareaal is in 2023 met 7.562 hectare toegenomen, een stijging van 9,5%, zo blijkt uit jaarcijfers van Skal Biocontrole. Eind vorig jaar bedroeg het biologisch landbouwareaal totaal 87.416 hectare. Het biologisch aandeel is nu 4,8% van de totale Nederlandse landbouw. Skal Biocontrole is een onafhankelijke organisatie die toezicht houdt op de biologische keten in Nederland.
Opvallend zijn de enorme verschillen in regionale ontwikkeling. Gelderland is koploper met ruim 30,8% meer biologisch areaal, een toename van 3.132 hectare, gevolgd door Noord-Brabant (+16,9%) en Drenthe (+11,4%). Alleen Zuid-Holland kende in 2023 een minimale afname van het biologische areaal (-0,2%).
Het aantal biologische landbouwbedrijven steeg in 2023 licht (+0,7%) van 2.249 naar 2.264 bedrijven. Het aantal gecertificeerde bedrijven in verwerking en handel daalde iets, van 3.285 naar 3.188, maar er zijn nog 110 landbouwbedrijven ‘in omschakeling’ naar biologisch.
In heel Europa is inmiddels 3,7% van het landbouwareaal biologisch, goed voor een biologisch areaal van 18,5 miljoen hectare. Een stijging van 3,9% ten opzichte van 2021. In de 27 landen van de Europese Unie bedraagt het biologisch areaal 10,4%. Koploper is Oostenrijk met 25,5%. In tien EU-lidstaten, waaronder Estland (23,4%) en Zweden (19,9%) ligt het biologisch areaal boven de 10%.
Wat is biologische landbouw
Biologische landbouw is een systeem waarin boeren en telers nauw samenwerken met elkaar en met het natuurlijke ecosysteem om hoogwaardig voedsel te produceren. Het uitgangspunt is om een gesloten kringloop te maken, waarin alles wat de boeren en telers gebruiken uit dat biologische systeem komt, zoals veevoer en mest. Biologische boeren gebruiken zo min mogelijk middelen en werkwijzen die de natuurlijke processen kunnen verstoren.
Kenmerken van biologische landbouw zijn:
- werkt zoveel mogelijk binnen de natuurlijke kringlopen
- geen gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen
- geen gebruik van kunstmest
- geen genetisch gemodificeerde organismen
- dieren krijgen meer ruimte om natuurlijk gedrag te vertonen
Biologische producten voldoen aan strenge internationaal geldende wettelijke eisen en ze zijn daarmee uniek in de voedselsector. Het is het enige internationaal erkende keurmerk voor duurzaamheid. Boeren die biologisch werken, kunnen door die regels aan consumenten de garantie bieden dat de producten met een biologisch keurmerk daadwerkelijk volgens de biologische regels geproduceerd zijn. Doordat consumenten bereid zijn meer te betalen voor biologische producten, krijgen boeren een betere prijs en zijn ze in staat om biologisch te blijven werken.