UAntwerpen maakt komaf met wegwerpkoffiebekers

Nog snel een koffietje en dan naar de les: een vaste gewoonte voor veel studenten en docenten. Op de campussen Groenenborger en Middelheim van UAntwerpen gaat het ritueel niet langer gepaard met een gigantische hoop wegwerpbekertjes. Het systeem met herbruikbare bekers lijkt aan te slaan.

De Universiteit Antwerpen zet al meerdere jaren in op herbruikbaar materiaal in alle vestigingen van komida, de studentenrestaurants. Na enkele proefperiodes ging de universiteit in zee met de Duitse firma Vytal. “In onze restaurants werken we nu met twee herbruikbare potjes”, legt komida-coördinator Filip Verplancke uit. “Slaatjes, soep, warme maaltijden voor take-away: we gebruiken geen wegwerpmateriaal meer.”

Geen extra werk

Het systeem werkt zonder waarborg. Wie een potje meeneemt of terugbrengt, registreert die handeling via de app van Vytal. “Voor de individuele gebruiker is het systeem gratis. Wie een potje ontleent, heeft veertien dagen tijd om het weer in te leveren. Gebeurt dat niet, dan rekent de app de gebruiker tien euro aan. Het systeem zorgt dus niet voor extra werk voor onze medewerkers. De reiniging van de potjes gebeurt in onze komida’s, maar dat lukt perfect in de bestaande wasstraten.”

De voorbije maanden wist UAntwerpen zo 7768 liter afval – het equivalent van 129 vuilniszakken – te vermijden. Komida gaat verder op de ingeslagen weg en heeft ook concrete plannen om de wegwerppotjes waarin desserts geserveerd worden, te vervangen door herbruikbare potjes.

Unieke aanpak

Ook buiten de restaurants wordt werk gemaakt van de verduurzaming. Zo loopt er op de campussen Groenenborger en Middelheim een proefproject met herbruikbare koffiebekers, ook van Vytal. Studenten en medewerkers kunnen er in zelfbediening koffie kopen. Wie geen eigen tas bij heeft, kan een herbruikbare beker gebruiken. Die aanpak, zonder waarborg te betalen, is uniek in België.

“Het nemen of terugbrengen van een beker gebeurt via een QR-code”, zegt Verplancke. “We zijn er in september mee gestart en de nieuwe aanpak lijkt te werken. Het aantal verkochte koffies ligt zeker even hoog, zelfs ietsje hoger dan vorig jaar. Het proefproject loopt tot einde december. Bij een gunstige evaluatie wordt het in januari uitgerold over alle campussen van UAntwerpen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten