Begeleiding naar een baan in de kinderopvang voor de partners van expats dankzij ASML
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Summa College

Op kosten van chipgigant ASML is het Summa College met zes kinderdagverblijven in de Eindhovense Brainportregio een pilot gestart om partners van expats (of internationals met een gelijkwaardig profiel) te begeleiden naar een baan in de kinderopvang. De internationals worden door Summa opgeleid tot groepshulp in de kinderopvang. Naast hun studie van 40 weken doen ze al voor minimaal 8 uur per week werkervaring op bij een kinderdagverblijf in of rond Eindhoven. Naar verwachting gaat het om zo’n 800 deelnemers, die niet aan ASML verbonden zijn. Het project is mede tot stand gekomen door samenwerking tussen de gemeente Eindhoven, Metropoolregio Eindhoven, Huis naar Werk, Transvorm en het Summa College.

De pilot is gestart omdat veel partners van expats aangeven dat ze zich in hun nieuwe woonomgeving graag nuttig willen maken voor de gemeenschap. Bovendien kan het vooruitzicht op werk en een grotere betrokkenheid bij de samenleving een rol spelen in de beslissing van expatgezinnen om in de Brainportregio te komen en te blijven werken. “En niet onbelangrijk: er is in de kinderdagopvang een grote behoefte aan geschoold personeel. De partners van de expats zijn erg gemotiveerd om aan de slag te gaan”, verduidelijkt Lara Poulson, docent en projectleider van Summa Zorg & Welzijn.

“Alle deelnemers willen doorstuderen”

Naast specifieke lesmodules voor het werken in de kinderopvang, volgen de internationals ook taallessen die gericht zijn op het functioneren op de werkvloer. Na afronding van hun opleiding ontvangen ze het mbo-certificaat ‘Pedagogisch klimaat in de kinderopvang’. Daarnaast kunnen de internationals die nu het traject doorlopen er ook voor kiezen om door te studeren naar ‘Pedagogisch medewerker kinderopvang, niveau 3.’
Lara Poulson: “We hebben bewust gekozen voor een leertraject met dit mbo-certificaat, omdat dit traject de deelnemers inhoudelijk gedegen voorbereidt om als groepshulp aan de slag te gaan. Bovendien is het een onderdeel van de niveau 3-opleiding, waardoor deelnemers die verder willen studeren, en dat willen ze tot nu toe allemaal, voor dat gedeelte van het diploma vrijstelling krijgen.” Als de pilot succesvol blijkt, kan deze worden uitgebreid naar andere sectoren, zoals de zorg.

Maatschappelijke rol

Het is niet het eerste project dat ASML in de Brainportregio Eindhoven financiert en zo haar maatschappelijke taak invult. Al eerder is de bouw van woningen gefinancierd, stuurt het basisschoolleerlingen naar het museum en laat kansarme kinderen kennis maken met verschillende sporten.
De werknemers van ASML en hun partners krijgen overigens ook een basiscursus Nederlandse taal.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten