Cloud milking, een energiezuinige techniek om water uit mist te winnen, biedt een nieuwe manier om dorre en door bosbranden getroffen gebieden te herstellen. Het project, genaamd Life Nieblas, begon als een proefproject op de Canarische Eilanden, waar de “zee van wolken” boven het gebied benut wordt voor herbebossing. Inmiddels wordt deze techniek ook in andere landen toegepast voor drinkwatervoorziening en irrigatie van gewassen.
Het project werd opgezet na zware bosbranden en droogte als gevolg van klimaatverandering. Om afgelegen, bergachtige gebieden zonder infrastructuur van water te voorzien, ontwierpen de onderzoekers kunststof netten die, zoals laurierbomen, waterdruppels uit de mist opvangen. Deze netten blijken echter kwetsbaar in harde wind. Daarom is een duurzamer ontwerp ontwikkeld dat op naaldbomen lijkt: fijne metalen naalden vangen het water op, terwijl de wind erdoor kan stromen.
Het systeem werkt volledig zonder energie, CO₂-uitstoot of waterpompen. Ook wordt geen grondwater gebruikt, wat de watervoetafdruk minimaliseert. Deze techniek wordt inmiddels in andere gebieden toegepast, zoals een verlaten groeve in Garraf bij Barcelona en in dorpen in Chili en Kaapverdië, waar dagelijks honderden liters water worden gewonnen voor irrigatie en veeteelt.
Op de Canarische Eilanden zijn met deze techniek al 35,8 hectare herbebost, met een succespercentage van 86% voor nieuwe aanplant. Life Nieblas is niet alleen duurzamer en goedkoper dan traditionele methoden, maar bevordert ook de vastlegging van CO₂ en helpt om aan de waterschaarste in de regio te beantwoorden. Zo meldt The Guardian.