Hoe een Indiase deelstaat 100% biologisch werd
Illustratie: Mona

In de Indiase deelstaat Sikkim is biologische landbouw sinds 2016 volledig ingevoerd, wat het land internationale erkenning opleverde. Dit beleid bracht Sikkim de prestigieuze Future Policy Gold Award van de VN, maar de weg naar biologische landbouw was niet zonder uitdagingen. Terwijl lokale boeren, zoals Tsering Bhutia in Pelling, experimenteren met alternatieven na mislukte oogsten, kopen andere boeren zoals Rinchen Lama groenten bij in de markt om aan gezinsbehoeften te voldoen.

De overgang naar biologische landbouw begon in 2003 en nam meer dan tien jaar in beslag, ondersteund door subsidies, training en de opzet van 100 modeldorpen. Deze geleidelijke benadering bleek effectief, in tegenstelling tot Sri Lanka, waar een plotseling verbod op chemische meststoffen in 2021 leidde tot dramatische oogstverliezen. Sikkims succes werd geholpen door gunstige omstandigheden: een lage bevolkingsdichtheid, kleinschalige landbouw, en een traditie van organische meststoffen. Toch blijft de afhankelijkheid van geïmporteerd voedsel een uitdaging, en de belangstelling voor traditionele gewassen is tanende.

Ondanks verminderde politieke steun blijven veel boeren trouw aan biologische methoden, die hebben geleid tot verbeterde bodemkwaliteit, terugkerende bijenpopulaties en toenemende wellness-toerisme. Sikkims model toont aan dat een goed uitgewerkt beleid duurzame landbouw mogelijk maakt, maar dat de unieke omstandigheden in Sikkim het moeilijk maken om dit model eenvoudig te kopiëren naar andere regio’s. Zo meldt reasons to be cheerful

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten