Kortrijk zet in op mentale gezondheid met kunstproject Stille Strijd

Stad Kortrijk heeft het kunstwerk Stille Strijd van de Nederlandse kunstenares SAZZA (Saskia Stolz) aangekocht om bewustwording rond mentale gezondheid en zelfdoding bij jongeren te vergroten. Dit indrukwekkende kunstwerk, een groot beeld van een ineengedoken meisje, symboliseert de innerlijke strijd van jongeren en zal in januari 2025 een vaste plek krijgen op de groenzone naast CVO op het Nelson Mandelaplein in Kortrijk. Het werk was in het voorjaar al te zien langs de verlaagde Leieboorden.

Kunst in de publieke ruimte zet aan tot nadenken. De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt rond het thema mentaal welzijn binnen ons cultuurbeleid en zo ook Stille Strijd naar Kortrijk gehaald. Dit kunstwerk reisde Vlaanderen rond en krijgt nu een definitieve plaats op Kortrijk Weide. Met dit kunstwerk wordt het taboe dat nog vaak heerst rond deze thema’s doorbroken. Axel Ronse, schepen van cultuur

Stille Strijd doorbreekt het taboe rond depressie en zelfdoding bij jongeren. Het kunstwerk heeft sinds de lancering in Amsterdam in juli 2023 veel aandacht gekregen en groeide uit tot een gedenkteken waar nabestaanden bloemen, kaarsen en persoonlijke herinneringen achterlieten als steunbetuiging. Voor de Belgische tournee creëerde SAZZA een versie met een ineengedoken meisje in een felgele hoodie, die de vrolijkheid symboliseert die innerlijke pijn vaak maskeert, terwijl de kleur ook hoop uitstraalt.

Ik ben de Stad Kortrijk zeer dankbaar dat zij dit kunstwerk heeft omarmd en het een prachtige plek heeft aangeboden. Hiermee zal de boodschap van het beeld nog veel mensen bereiken. SAZZA, kunstenares

Kortrijk zet zich in voor jongerenwelzijn

De nood aan bewustwording en openheid rond zelfdoding is hoog in België, waar de cijfers 1,5 keer hoger liggen dan het EU-gemiddelde. Vooral jongeren worden hard getroffen; zelfdoding is de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren onder de 30 jaar. Het kunstwerk Stille Strijd draagt bij aan de maatschappelijke discussie en sluit aan bij Kortrijks trajecten rond jongerenwelzijn.

Bereikbaarheid en betrokkenheid

De locatie op het Nelson Mandelaplein biedt een zichtbare, centrale plaats waar Stille Strijd veel jongeren zal aanspreken. Een informatiebord met QR-code naast het kunstwerk verwijst naar de website van het project (www.stillestrijd.be) en de Zelfmoordlijn 1813, waarmee directe hulpbronnen binnen handbereik komen. Diverse organisaties worden betrokken om het kunstwerk in te bedden in Kortrijks kunst- en welzijnsbeleid en het zal geregeld ontsloten worden via evenementen en activiteiten.

Kunst in de publieke ruimte en maatschappelijke betrokkenheid

De aankoop van Stille Strijd past binnen Kortrijks visie op kunst in de publieke ruimte, waarin kwalitatieve en betekenisvolle kunstprojecten de stad verrijken en bijdragen aan de identiteit, leefbaarheid en uitstraling van Kortrijk. Dit initiatief bouwt bovendien voort op de visie van DURF 2030, waarin kunst en welzijn een centrale rol spelen in het cultuurbeleid van de stad.

Kortrijk hoopt dat Stille Strijd een blijvende impact zal hebben en een uitnodiging vormt voor meer openheid en begrip rond mentale gezondheid en zelfdoding bij jongeren.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten