Aanbestedingen in bouw en infrastructuur als middel om doel te bereiken: duurzaamheid
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto provincie Noord-Brabant

De provincie Noord-Brabant en de stad Eindhoven zijn uitgeroepen tot de meest duurzame publieke aanbesteder. De provincie voor het 6e jaar door Bouwend Nederland en de gemeente Eindhoven – ook voor het 6e jaar op rij – door Aanbestedingsinstituut Bouw en Infra Net. Door in aanbestedingen duurzaamheid centraal te stellen, spelen beide overheidsinstanties een belangrijke rol in de transitie naar een toekomstbestendige infrastructuur. De provincie laat hiermee zien dat structurele duurzame inkoop impact maakt en hoopt anderen te inspireren om hetzelfde te doen. Door duurzaamheid een belangrijk criterium te maken in de gunning van projecten, worden innovaties bevorderd die Nederland energieneutraal, circulair en klimaatbestendig maken, aldus het stadsbestuur van Eindhoven.

Duurzaam aanbesteden betekent dat duurzaamheid een belangrijke factor is bij het gunnen van opdrachten aan marktpartijen. Door duurzaamheid als vast criterium op te nemen, stimuleert de provincie aannemers te investeren in milieuvriendelijke oplossingen. Dit leidt tot concrete verbeteringen, zoals minder CO₂-uitstoot bij het gebruik van bouwmaterialen en een efficiënter energieverbruik op de bouwplaats. Deze duurzame aanpak loopt als een rode draad door het hele proces, van de eerste plannen tot en met de uitvoering en beheer. Hiermee groeit niet alleen de impact op het milieu, maar ook de motivatie binnen de bouwsector om telkens duurzamer te werken.

Via het samenwerkingsverband INDUSA werkt de provincie nauw samen met verschillende publieke en private partijen om de infrastructuur in de regio duurzamer te maken. INDUSA brengt deze partijen bij elkaar om kennis en ervaringen uit te wisselen op thema’s, zoals circulair bouwen, klimaatadaptatie en de energietransitie. Door gezamenlijke sessies en kennisuitwisseling biedt INDUSA een platform waar uitdagingen worden besproken en praktische oplossingen worden gedeeld. Zo helpt het netwerk om duurzame innovaties in de praktijk te brengen en versnellen.
De stad Eindhoven stelt voorloper te zijn op het gebied van circulair asfalt en schone bouwmachines. Door toepassing van de duurzaamheidscriteria is 70% tot 95% van het asfalt dat de gemeente aanbrengt al circulair. Een derde van alle bouwmachines die worden ingezet, heeft inmiddels géén of veel minder uitstoot. De ervaringen die Eindhoven hiermee heeft opgedaan, deelt de gemeente via masterclasses met andere gemeenten.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten