Samen werken aan een inclusieve arbeidsmarkt – een maatschappelijke verantwoordelijkheid
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Refugee Talent Hub

Als eerste grote techniek-, bouw- en infraconcern heeft TBI een samenwerking met Refugee Talent Hub gesloten. TBI is een groep van 21 ondernemingen met ruim 6400 medewerkers en bouwt woningen, kantoren, scholen, ziekenhuizen, wegen, tunnels, bruggen, sluizen, fabrieken en scheepsinstallaties. Refugee Talent Hub is een werkgeversinitatief dat vluchtelingen en werkgevers dichter bij elkaar brengt met als doel betaalde banen voor vluchtelingen te realiseren.

TBI en Refugee Talent Hub werken samen aan het aannemen en integreren van vluchtelingen binnen de verschillende TBI-ondernemingen. “Bij TBI zijn we ervan overtuigd dat een diverse werkomgeving verrijkend werkt en leerzaam is voor iedereen.” vertelt Ina Smittenberg, directeur Human Resources bij TBI. “Daarnaast zien we het ook als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om ook diegenen met een afstand tot de arbeidsmarkt verder te helpen. Deze samenwerking sluit dan ook naadloos aan op onze ambities.”

“Vluchtelingen zijn professionals die ergens anders geboren zijn. Daar geloven wij in en daar staan wij voor,” zegt Wilma Roozenboom, directeur van Refugee Talent Hub. “Het is zonde om het potentieel van al die nieuwkomers die hier zijn komen wonen niet te benutten. Zonde voor de mens, een gemiste kans voor organisaties en voor onze maatschappij. Iedereen kan ergens toegevoegde waarde leveren. We zijn blij dat TBI dat ook zo ziet.”

Ondersteuning aan twee kanten

Onze collega’s zijn gemotiveerd om vanuit deze samenwerking vluchtelingen aan te nemen, maar hen bovenal te ondersteunen in hun professionele ontwikkeling. “Dat doen we op twee manieren,” vertelt Ina. “Aan de ene kant helpen we onze ondernemingen bij een goede aanpak voor het aannemen van deze mensen. Aan de andere kant helpen we de vluchtelingen bij het verbeteren van de taalvaardigheid, het overbruggen van culturele verschillen en het ondersteunen bij hun professionele ontwikkeling.”

Maatschappelijke impact

“Wij zijn in de gelukkige omstandigheid dat wij helpen dit land vorm te geven. Dat wij mogen bijdragen aan de gebouwde omgeving van Nederland. Dat brengt tegelijkertijd een enorme verantwoordelijkheid met zich mee om het goede te doen.”
Aan het woord is Bianca Seekles, lid van de Raad van Bestuur van TBI. “We zetten maatschappelijke impact daarom altijd voorop en kijken bij alles wat we doen hoe we hier invulling aan kunnen geven. Bijvoorbeeld door onze bedrijfsprocessen vanuit deze gedachte in te richten, door specifieke keuzes te maken in onze projecten en door vanuit onze fondsen bij te dragen aan maatschappelijke initiatieven.”
De fondsen die TBI heeft opgezet, zijn: TBI Studiefonds voor de kinderen van alle vaste medewerkers, TBI Praktijkfonds voor talent dat aan de zijlijn staat en de TBI Klimaattrein voor CO2-reductie in bouwprojecten. Naast de drie fondsen investeert het bedrijf ook in het herstel van cultureel erfgoed en zoekt zij actief naar impactvolle samenwerkingen.

Werk gaat over veel meer dan inkomen

Refugee Talent Hub is een werkgeversinitiatief. Al sinds 2016 brengt deze organisatie vluchtelingen en werkgevers dichter bij elkaar met betaalde banen als doel. Veel werkgevers willen het talent en het vakmanschap van vluchtelingen graag benutten, maar weten hen niet goed te vinden. Andersom geldt dat ook. Veel vluchtelingen in Nederland staan te popelen om aan het werk te gaan. Toch blijkt het niet altijd makkelijk om een baan te vinden. Als je nieuw bent, heb je bijvoorbeeld vaak een klein netwerk en is het moeilijk om werkgevers te ontmoeten. Diploma’s zijn niet altijd hetzelfde, taal is vaak een struikelblok en het blijkt lastig om werkervaring of vaardigheden van vluchtelingen op waarde te schatten. Daarnaast hebben vluchtelingen vaak te maken met vooroordelen.

Werk gaat namelijk over veel meer dan inkomen, zeggen ze bij Refugee Talent Hub. Werk geeft structuur en toegang tot sociale contacten – en je voelt je gewaardeerd en verbonden. Bovendien, als je je talent, kennis en ervaring kunt inzetten, dan heeft niet alleen de werknemer daar wat aan, maar ook een werkgever en de maatschappij profiteren daarvan. Een win-win dus!

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten