Milde aanpassingen aan het vluchtplan van een klein aantal vluchten kan de klimaatimpact van vliegtuigsporen halveren. En dat is ook bijzonder goedkoop: amper 4 euro per vlucht.
De luchtvaart heeft niet alleen een groeiende klimaatimpact door zijn CO2-uitstoot. Vliegtuigstrepen – de witte lijnen in de lucht die vliegtuigen achterlaten door de uitstoot van waterdamp – creëren een extra klimaatimpact die minstens even groot is.
Maar die impact is sterk afhankelijk van de breedtegraad, het tijdstip en het seizoen. Daardoor is maar een heel klein aantal vluchten (amper 3 procent) goed voor zo’n 80 procent van de impact.
Spotgoedkoop
Dat betekent dat kleine aanpassingen aan de route van die specifieke vluchten de impact op het klimaat sterk zou kunnen verminderen. Volgens milieu- en mobiliteitskoepel T&E zou het zelfs het klimaateffect van de strepen kunnen halveren tegen 2040. En die aanpassingen veroorzaken maar een kleine extra brandstofkost.
Aanpassingen aan een vlucht van Parijs naar New York bijvoorbeeld zouden zo’n 4 euro per ticket kosten. Daarin zitten de kosten voor de extra brandstof en de technologieën die nodig zijn om de route te optimaliseren, zoals luchtvochtigheidsensoren en satellietmetingen. Het effect is zo’n vijftien keer goedkoper dan andere klimaatoplossingen.
Iets meer brandstof betekent natuurlijk weer meer CO2-uitstoot, maar de netto opbrengst voor het klimaat is tientallen keren groter dan de extra CO2-uitstoot, stelt de analyse.
Laaghangend fruit
En het blijft niet bij theorie: vorig jaar werd al een proefproject gelanceerd op zeventig vluchten. De vorming van condensstrepen werd er met meer dan de helft verminderd, terwijl het verbruik van brandstof maar met zo’n 2 procent steeg.
“De luchtvaart krijgt hiermee een simpele en goedkope manier om zijn impact op het klimaat te verminderen”, zegt Carlos Lopez de la Osa van T&E. “Er zijn maar weinig klimaatoplossingen die zo snel en goedkoop ingezet kunnen worden, met zo’n kleine impact op de industrie of haar klanten. We moeten onze hemel in de volgende tien jaar vrij maken van vliegtuigstrepen. Beleidsmakers en de industrie kunnen het zich niet permitteren om deze kans van het decennium te laten liggen.”