Vlaanderen en Nederland gaan afspraken maken over grensoverschrijdende stikstofproblematiek
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Project One

De Nederlandse provincies Noord-Brabant en Zeeland en de Vlaamse regering gaan met elkaar in gesprek om uit de impasse te komen over grensoverschrijdende stikstofproblematiek. De voorgenomen bouw van de ethaankraker in de haven van Antwerpen staat hierbij centraal. Maar het overleg moet niet alleen gaan over dit Project One van Ineos in Antwerpen, maar ook een opening bieden voor de lange termijn. Doel is om tot afspraken te komen tussen de Vlaamse overheid en het Nederlandse ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) over de bescherming van de natuur en economie in relatie tot de grensoverschrijdende stikstofproblematiek.

Minister-president van Vlaanderen, Mathias Diependaele, en de Vlaamse ministers Jo Brouns en Annick de Ridder kwamen recent bijeen in het provinciehuis in Middelburg om samen met de gedeputeerden Saskia Boelema (Noord-Brabant), Wilma Dirken (Noord-Brabant), Wilfried Nielen (Zeeland) en de Zeeuwse Commissaris van de Koning, Hugo de Jonge, in gesprek te gaan. Dit samenzijn heeft geleid tot verschillende afspraken.

Beroep uitgesteld

Om in overleg te treden met Vlaanderen hebben de provincies Noord-Brabant en Zeeland besloten de lopende bezwaarprocedures, het beroep en het verzoek tot schorsende werking over Ineos uit te stellen voor de duur van de gesprekken. Inzet is om tot overeenstemming te komen binnen het Ineos-dossier (*). Om die doelstelling te bekrachtigen zijn gezamenlijk afspraken gemaakt.

In Zeeland is 60 procent van de stikstofneerslag op de natuur afkomstig uit het buitenland. In Noord-Brabant is dat meer dan 40 procent. Het is niet allemaal afkomstig uit Vlaanderen, maar de uitstoot van landbouw en industrie in Vlaanderen heeft wel grote impact.
Niet eerder is het gelukt dat er vanuit alle lagen van de politiek en beleid in Nederland en Vlaanderen aandacht is voor deze provinciale problematiek. De provincies Zeeland en Noord-Brabant willen daarom – naast een oplossing voor de Ineos-zaak – ook een duurzame samenwerking met Vlaanderen en LVVN waar het gaat om het terugdringen van stikstofneerslag. Beide provincies zijn blij met de uitgesproken wens van alle partijen om eruit te willen komen.

(*)
Ineosdossier

Met Project ONE wil Ineos in de Antwerpse haven een ethaankraker die 1450 kton ethyleen (etheen) per jaar zal produceren. De exploitatie van dit project zorgt voor depositie van stikstof op Brabantse en Zeeuwse Natura 2000-gebieden. Beide provincies zijn niet tegen het project, maar de bescherming van Natura 2000-gebieden staat centraal en de provinciebesturen willen dat er een correcte passende beoordeling plaatsvindt, die significante nadelige effecten uitsluit of maatregelen die de berekende stikstofdepositie fors verlagen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten