Najibullah werkte als KNO-arts-in-opleiding in Afghanistan. Hij moest vluchten en kwam naar Nederland. Deze zomer liep hij stage op de polikliniek KNO in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht). Inmiddels werkt Najibullah er. Een nieuwe kans, die hij heeft gekregen én gegrepen. Een succes van het onderwijsprogramma van het UMC Utrecht voor nieuwkomers, ‘Oriëntatie in de Nederlandse Gezondheidszorg’ heet het. Op 1 oktober is een nieuwe ronde van het programma gestart. Daarin 12 nieuwkomers die zich kunnen voorbereiden op werk of opleiding in de zorg. Op naar een mooie toekomst en kansen in de zorg voor nieuwkomers zoals Najibullah.
Het UMC Utrecht introduceerde in april 2024 al het nieuwe onderwijsprogramma voor nieuwkomers. Statushouders met een zorgachtergrond die niet in Nederland zijn opgeleid, maken uitgebreid kennis met de Nederlandse gezondheidszorg, inclusief (medische) taalles. Op deze manier zorgt het UMC Utrecht ervoor dat nieuwkomers kunnen leren of werken in de zorg. Bij deze tweede ronde van dit programma zijn ook het St. Antonius Ziekenhuis en het Diakonessenhuis aangehaakt. Een samenwerking waar het UMC trots op is. ‘Als regio openen we onze deuren voor statushouders en vergroten zo de kansen op een geslaagde vervolgstap voor de deelnemers.’
“Eerst zat ik thuis zonder contact met Nederlanders”
Voor elf deelnemers met verschillende zorgberoepen, zoals verloskundige, (specialistisch) arts, verpleegkundige, operatieassistent en laborant was het huidige programma al een succes. En dus ook voor KNO-arts Najibullah uit Afghanistan. Hij woont in Utrecht, leerde de Nederlandse taal, haalde zijn examens en maakt toetsen om zijn BIG-registratie te kunnen halen. Hij is trots: “Ik heb nu een baan op mijn favoriete afdeling KNO. Daarvoor zat ik thuis en had ik geen contact met Nederlanders. Met dit onderwijsprogramma voor nieuwkomers heb ik veel geleerd over vaktermen en de culturele verschillen in het Nederlandse zorgsysteem. Het heeft me veel zelfvertrouwen en kennis gebracht. Ik ben enorm dankbaar voor deze kans.” Zijn doel is zijn BIG-registratie halen, doorgaan met de KNO-opleiding en uiteindelijk KNO-specialist worden.
Stap voor stap beginnen
Marit Godthelp, doktersassistent op de afdeling KNO, begeleidt Najibullah in het UMC. Ook zij is heel blij met het succes van het onderwijsprogramma: “Natuurlijk merkten we dat hij anders opgeleid is in zijn eigen land. Hij was in opleiding tot KNO-arts, hij werkt nu als polikliniek assistent. Dat is een groot verschil. Hij heeft wel eens een verhaal en foto’s gedeeld van een operatie die hij in Afghanistan heeft moeten doen van een militair, dat was erg indrukwekkend. Je moet stapje voor stapje beginnen met werken. Dat geldt voor Najibullah, maar ook op de afdeling beseffen we ons dat hij eerst KNO-arts was en nu bij ons veel dingen opnieuw moet leren, zoals namen van procedures, instrumenten en namen van behandelingen. Het is leuk om mensen zoals Najibullah te begeleiden. Daar mogen we ook trots op zijn, dat we iemand helpen om uiteindelijk weer het werk te kunnen doen dat hij in zijn vaderland deed.”