Parijs ruilt 60.000 parkeerplaatsen voor bomen
Bron: IPS

Het stadsbestuur van Parijs heeft een omvangrijk plan klaar om de stad beter voor te bereiden op extreme hitte. In de volgende vijf jaar zullen 60.000 parkeerplaatsen vervangen worden door bomen en groen.

In Parijs is het nu al gemiddeld 2,3 graden warmer dan 150 jaar geleden, en de stad speelt met zijn klimaatbeleid al langer een vooruitstrevende rol. Vooral onder de socialistische burgemeester Anne Hidalgo werd volop ingezet op voetgangerszones, minder autoverkeer en ontharding.

Het nieuwe klimaatplan voor de volgende vijf jaar doet daar nog een flinke schep bovenop. De stad zet in op meer bomen en lonkt daarbij vooral naar parkeerplaatsen. In totaal zullen er zestigduizend moeten verdwijnen tegen 2030.

Het gaat vooral om standaard parkeerplaatsen langs de rijweg, die vervangen zullen worden door groenborders en bomen. Die stroken komen niet alleen de luchtkwaliteit ten goede, maar verlagen ook de temperatuur bij hitte. Bovendien kunnen ze wateroverlast vermijden bij zware stormen.

Elk van de twintig arrondissementen in de stad krijgt een eigen autovrije zone en groene “oases”. En op de beruchte Périphérique of ringweg wordt een van de rijstroken voorbehouden aan openbaar vervoer en carpoolers. De maximale snelheid daalt er tot 50 kilometer per uur.

Hitte-shelters

Het plan bevat ook verschillende elementen om de bevolking beter te beschermen tegen extreme hitte. Zo komen er meer ‘hitte-shelters’, onder meer in scholen en andere openbare gebouwen, waar mensen tijdens hittegolven terechtkunnen om af te koelen. 

Eerder dit jaar bewezen zulke koelteplekken hun nut tijdens een bijzonder intense hittegolf in Tokio. Vooral voor kwetsbare personen zoals ouderen of zwangere vrouwen kunnen de centra een belangrijke rol spelen.

Parijs wil ook nadenken over een nieuwe dagindeling die arbeiders in openlucht beter beschermt tegen de hitte, met name voor zware beroepen.

Scholen en crèches

Op langere termijn – tegen 2050 – wil de stad ook elke school en crèche gerenoveerd hebben en het eigen energieverbruik met 30 procent verminderen.

Daarnaast wil het bestuur de kelders en daken van Parijs inzetten in de strijd tegen de klimaatverandering. Zo zullen duizend daken van openbare gebouwen reflecterend gemaakt worden.

En het bestuur ijvert voor een soort ‘betonstop’: er mag wel nog gebouwd worden, maar beton moet daarbij in toenemende mate vervangen worden door duurzamere materialen met een minder grote klimaatafdruk.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten