Elkaar snel op een warme manier leren kennen via een Afrikaanse dichtvorm. Daarmee winnen studenten van de HOGent en ouderen dit jaar de wedstrijd ‘Jong en oud in Gent’. Die beloont elk jaar initiatieven die jong en oud samenbrengen. Ook de ‘Gensche Kwiesen’ met gemengde teams en een intergenerationele iftarmaaltijd vallen in de prijzen.
De wedstrijd ‘Jong en oud in Gent’ beloont jaarlijks initiatieven die jong en oud samenbrengen en was dit keer toe aan zijn tiende editie. De overwinning (en de 1.000 euro) gaat naar studenten sociaal werk van de Hogeschool Gent en ouderen die tijdens de lessen ‘kunst en cultuurverbinding’ ontdekten hoe ze dankzij de Afrikaanse dichtvorm Kasàlà dieper met elkaar konden communiceren. Kasàlà is een poëtische traditie waarbij je jezelf en anderen looft en zo verbinding mogelijk maakt.
Voor de tiende keer zetten we initiatieven in de kijker die jong en oud verbinden. Deze projecten zijn van grote waarde voor onze stad. Ze bevorderen wederzijds begrip, leiden tot verrassend boeiende ervaringen, en laten zien hoeveel jongeren en ouderen van elkaar kunnen leren. Dankzij de prijzen kunnen de initiatiefnemers hun projecten verder laten groeien.Rudy Coddens, schepen van Seniorenbeleid
Dat het winnende project gaat over diepere communicatie met elkaar door elkaar te loven, onderschrijft het belang van deze prijs. Het brengt Gentenaars van elke generatie samen, in elk project dat werd voorgedragen. Elkaar vinden is immers belangrijker dan ooit.Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd
‘Gensche Kwies’ met gemengde teams
De tweede prijs (750 euro) is voor de ‘Gensche Kwies’ die plaatsvond in aanloop naar de Week van het Gents en werd gepresenteerd door ‘Perfesser Gensch’ Peter Van Haelter. Bezoekers van de lokale dienstencentra en middelbare scholieren vormden gemengde teams en werden getest op hun kennis van het Gents. Op die manier gaat het Gentse dialect bij de jongere generatie niet verloren en steken de ouderen ook iets op van de huidige jongerentaal.
Jong en oud vieren samen iftar
De laatste laureaat (500 euro) is de gezamenlijke iftar van buitenschoolse opvang ‘De Kereltjes’ en woonzorgcentrum De Vijvers in Ledeberg. Die iftar was niet alleen de ideale gelegenheid om verschillende culturen rond de tafel te brengen, maar ook en vooral om jong en oud samen rond te laten genieten van lekkere gerechten.