Twents ziekenhuis denkt ook aan de mensen in Afrika
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto ZGT

ZGT (Ziekenhuisgroep Twente) is een topklinisch ziekenhuis dat vanuit twee ziekenhuislocaties (Almelo en Hengelo) een breed zorgpakket biedt aan de Twentse patiënt. Het verzorgingsgebied van ZGT omvat een groot deel van Noordwest- en Midden-Twente. Hieronder vallen de gemeenten Almelo, Hengelo, Dinkelland, Rijssen-Holten, Twenterand, Tubbergen, Borne, Hof van Twente, Hellendoorn en Wierden; een verzorgingsgebied van ongeveer 390.000 inwoners. Maar ZGT breidt haar verzorgingsgebied veel verder uit. Tot in Afrika!

Het Twentse ziekenhuis draagt bij aan het verbeteren van de gezondheidszorg in derdewereldlanden. Dit doet het door zorgverleners in die landen met raad en daad bij te staan. Met adviezen, financiële hulp en met medische of verpleegkundige hulpgoederen. Veelal gebeurt dit voor kleinschalige projecten, die soms zelfs door medewerkers van ZGT zijn opgezet. ZGT zet zich hierbij ook in voor “The Good Samaritan Hospital” in Tanzania.

Projectleider dr. Salah Said vertelt: “Dat doen wij met spullen, van verband tot ambulances, van bedden tot scanapparatuur: aan alles is gebrek en met graagte wordt daar in gebruik genomen wat hier gemist kan worden. Daarnaast helpt ZGT met expertise: artsen, verpleegkundigen, technici en andere medewerkers bezoeken ziekenhuizen overzee om de mensen ter plaatse met raad en daad bij te staan. Omgekeerd komen medewerkers vanuit Afrikaanse ziekenhuizen naar ZGT voor opleiding, bijscholing of praktijkervaring.”

Geen cardioloog voor 15 miljoen mensen

Het idee voor een hart- en vaatkliniek ontstond toen initiatiefnemer Salah Said in 2016 zijn dochter Ines bezocht, die stage liep in het Kilimanjaro Christian Medical Centre (KCMC). Ze was in opleiding voor neuroloog. Het bezoek maakte een onuitwisbare indruk op hem. ”Ik heb daar zulke vreselijke dingen gezien. Patiënten die op een kleed op de gang lagen. Bij gebrek aan bedden. Een baby’tje dat in een weegschaal was gelegd. Om dezelfde reden. In Nederland hebben we honderd ziekenhuizen voor 17 miljoen mensen en in die ziekenhuizen werken 979 cardiologen. Het ziekenhuis in Moshi heeft een verzorgingsgebied van 15 miljoen mensen en geen cardiologie-afdeling”. Voor de realisering van deze hartkliniek dragen Nederlandse cardiologen niet alleen hun kennis over aan artsen in Tanzania, maar zorgen zij ook voor veel medische materialen die daar gebruikt kunnen worden.

Hulp op kleine schaal maakt een groot verschil

Medewerkers van ZGT gaan met een zekere regelmaat naar Afrika of Oost-Europa om daar een tijd lang in een ziekenhuis te helpen. Artsen, verpleegkundigen, operatieassistenten, technici en ICT’ers reizen af om de mensen daar te ondersteunen. Soms stuurt ZGT ook financiële hulp of medische goederen, zoals bedden en rolstoelen. Maar ook diagnostische apparatuur en gereedschap, bijvoorbeeld scharen en pincetten. Zo maakt hulp op kleine schaal een groot verschil.

Tropenopleiding

ZGT is ook betrokken bij de tropenopleiding in Nederland. Deze opleiding bestaat uit twee jaar klinische stages in de vakgebieden chirurgie en obstetrie/gynaecologie of kindergeneeskunde en de Nederlandse Tropen Cursus. Diverse tropenartsen zijn na het volgen van de opleiding werkzaam geweest in de derde wereld.

Projecten

ZGT heeft al verschillende projecten gedaan. Zo gingen er ziekenhuisbedden naar het universiteitsziekenhuis in Hawassa (Ethiopië), de Assiut Universiteit in Egypte en naar Turkije en Oekraïne. Een medewerkersteam reisde af naar het Al Ahrar Hospital in Zagazig (Egypte). In Sierra Leone, waar moeder- en kindsterfte heel erg hoog is, hebben ZGT’ers  cursussen “Helping babies breath” verzorgd voor medewerkers van het Masanga en Lionheart Hospital.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten