Afrikaan loopt 60 procent minder kans op hiv dan in 1995
Bron: IPS - foto: NIAID

Afrika ten zuiden van de Sahara speelt een voortrekkersrol in de wereldwijde strijd tegen hiv/aids, zo blijkt uit recente cijfers gepubliceerd in The Lancet. De regio boekt indrukwekkende vooruitgang bij het terugdringen van zowel nieuwe hiv-infecties als sterfgevallen.

In de afgelopen decennia heeft Afrika ten zuiden van de Sahara een opmerkelijke prestatie geleverd: de kans dat een gemiddelde inwoner hiv oploopt, is sinds de piek in 1995 met maar liefst 60 procent gedaald. Deze vooruitgang is een lichtpunt in de wereldwijde strijd tegen de epidemie.

Globale vooruitgang zichtbaar

Wereldwijd zijn er ook positieve ontwikkelingen: tussen 2010 en 2021 daalde het aantal nieuwe hiv-infecties van 2,1 miljoen naar 1,7 miljoen. Tegelijkertijd nam het aantal sterfgevallen af van 1,2 miljoen naar 718.000. Dit illustreert de vooruitgang in preventie, behandeling en bewustwording.

Volgens professor Hmwe Kyu van het Institute for Health Metrics and Evaluation zijn deze cijfers het resultaat van jarenlange inspanningen: “De wereld heeft een opmerkelijke vooruitgang geboekt om het aantal nieuwe hiv-infecties en slachtoffers te verminderen.”

Blik op de toekomst

De prognoses in The Lancet schetsen een hoopvol beeld: het aantal mensen dat met hiv leeft, zal naar verwachting pieken in 2039, om daarna geleidelijk te dalen. Dit wijst erop dat de strijd tegen hiv/aids de goede kant opgaat, ondanks de uitdagingen die nog bestaan.

Met deze positieve ontwikkelingen blijft Afrika ten zuiden van de Sahara een voorbeeld van wat mogelijk is in de strijd tegen hiv/aids, en inspireert het andere regio’s om hun inspanningen op te voeren.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten