Winnende oplossingen die bijdragen aan een duurzamere wereld
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Hack The Planet

De radiofrequentie scanner van ‘Hack The Planet’ gaat illegale jacht in Afrika tegen; ‘MycoFarming’ pakt de stikstofcrisis aan door paddenstoelen in te zetten om stikstof bij boerderijen uit water te filteren; ‘Solarge’ maakt lichtgewicht, circulaire en PFAS-vrije zonnepanelen. Deze winnaars van de Wubbo Ockels Innovatieprijs 2024 vertegenwoordigen de Nederlandse innovatiekracht die cruciaal is in de strijd tegen klimaatverandering. Deze tweede editie van de prestigieuze innovatieprijs bekroont oplossingen die een concrete bijdrage leveren aan een duurzamere wereld.

11 Finalisten uit een recordaantal van 78 inzendingen presenteerden hun visie op een duurzame toekomst. Zij vertegenwoordigden de volle breedte van duurzame innovatie: van biobased bouwmaterialen tot revolutionaire oplossingen voor biodiversiteit en energieopslag. De vakkundige jury, onder leiding van Joos Ockels, koos deze drie winnaars die elk €10.000 prijzengeld en professionele ondersteuning ontvangen om hun innovaties verder te ontwikkelen.

Hack The Planet

‘Hack The Planet’ beschermt bedreigde diersoorten met de ScannerEdge, ’s werelds eerste draagbare radiofrequentie scanner tegen stroperij. Door het combineren van hoogwaardige technologie met praktische toepasbaarheid beschermen ze zowel dieren als rangers. Ze winnen omdat ze technologie inzetten om de meest kwetsbare ecosystemen te behouden. Met het prijzengeld zullen ze 1.000 vierkante kilometer aan gebied voorzien van de ScannerEdge en daarmee het leven van olifanten én rangers beschermen.

MycoFarming

‘MycoFarming’ pakt de stikstofcrisis aan met innovatieve mycofiltratietechnologie die tot 95% stikstof uit water kan filteren. Door de kracht van paddenstoelen te benutten, bieden ze een volledig natuurlijke en schaalbare oplossing. Ze winnen, omdat ze laten zien hoe biomimicry complexe milieuproblemen kan oplossen. MycoFarming zal met het prijzengeld in de komende maanden het allereerste systeem op grote schaal bouwen.

Solarge

‘Solarge’ transformeert de zonne-energiesector met PFAS-vrije, circulaire en lichtgewicht zonnepanelen met 75% lagere CO2-voetafdruk. Hun innovatie maakt zonne-energie toegankelijk voor meer gebouwen en fundamenteel duurzamer. Solarge wint, omdat het bedrijf, net zoals Nederlands’ eerste astronaut Wubbo Ockels, de grenzen verlegt van wat mogelijk is met duurzame technologie en het belang benadrukt van het produceren van innovatieve zonnepanelen op Nederlandse bodem. Met het prijzengeld zal Solarge een voorbeeldopstelling op The Green Village bouwen. The Green Village is een regelluw “openlucht-laboratorium” op TU Delft Campus met een focus op de gebouwde omgeving waar getest kan worden op wijk-, straat- en gebouwniveau. 

Wubbo Ockels’ Legacy

De Wubbo Ockels Innovatieprijs, een initiatief van De Groene Grachten, eert de nalatenschap van Nederlands eerste astronaut. Vanuit zijn unieke perspectief in de ruimte zag Wubbo Ockels de kwetsbaarheid van onze planeet. Deze ervaring dreef hem tot het pionieren van duurzame innovaties. De prijs zet zijn missie voort door een nieuwe generatie van verschilmakers te stimuleren en te ondersteunen.

De jury beoordeelde de inzendingen op impact, innovativiteit en uitvoerbaarheid. De Wubbo Ockels Innovatieprijs wordt mogelijk gemaakt door TU Delft, The Green Village, TBI Klimaattrein, EDGE, Fred Foundation en Adviesbureau De Groene Grachten.  

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten