KU Leuven vindt nieuwe aanpak om denguevirus te bestrijden

Wetenschappers van KU Leuven hebben een antiviraal middel ontwikkeld dat het denguevirus in muggen kan remmen. Dit kan mogelijk de verspreiding van het virus door muggen verminderen, zo blijkt uit een recente studie gepubliceerd in Science Advances.

Dengue, een tropische ziekte overgedragen door de Aedes aegypti en Aedes albopictus (tijgermug), veroorzaakt symptomen zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn en soms fatale complicaties. Wereldwijd sterven jaarlijks ongeveer 10.000 mensen aan dengue. In België werden in 2022 101 geïmporteerde gevallen vastgesteld, voornamelijk uit Azië.

KU Leuven onderzoekt een nieuwe strategie waarbij het antivirale middel aan muggen wordt toegediend via het bloed van geïnfecteerde mensen. Het medicijn blijft lang in de mug aanwezig en vermindert het virus in de mug aanzienlijk. Dit biedt een dubbele bescherming: de patiënt beschermt zichzelf en helpt tegelijkertijd de overdracht te beperken.

Het medicijn kan ook preventief worden gebruikt om besmetting te voorkomen en de verspreiding van dengue verder te beperken. Verdere studies zijn nodig voordat het middel op de markt komt, maar deze aanpak kan een standaard worden voor de bestrijding van door muggen overgedragen virussen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten