Wetenschappers van KU Leuven hebben een antiviraal middel ontwikkeld dat het denguevirus in muggen kan remmen. Dit kan mogelijk de verspreiding van het virus door muggen verminderen, zo blijkt uit een recente studie gepubliceerd in Science Advances.
Dengue, een tropische ziekte overgedragen door de Aedes aegypti en Aedes albopictus (tijgermug), veroorzaakt symptomen zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn en soms fatale complicaties. Wereldwijd sterven jaarlijks ongeveer 10.000 mensen aan dengue. In België werden in 2022 101 geïmporteerde gevallen vastgesteld, voornamelijk uit Azië.
KU Leuven onderzoekt een nieuwe strategie waarbij het antivirale middel aan muggen wordt toegediend via het bloed van geïnfecteerde mensen. Het medicijn blijft lang in de mug aanwezig en vermindert het virus in de mug aanzienlijk. Dit biedt een dubbele bescherming: de patiënt beschermt zichzelf en helpt tegelijkertijd de overdracht te beperken.
Het medicijn kan ook preventief worden gebruikt om besmetting te voorkomen en de verspreiding van dengue verder te beperken. Verdere studies zijn nodig voordat het middel op de markt komt, maar deze aanpak kan een standaard worden voor de bestrijding van door muggen overgedragen virussen.