Zelfrijdende bus met autonome techniek getoond aan publiek
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Columbuss

Zo’n 100 belangstellenden maakten onlangs kennis met de eerste 12-meter lange streekbus die zelf kan rijden. Tijdens een demonstratiemoment op het busterrein van Qbuzz in Groningen kregen ze een korte presentatie over autonoom openbaar vervoer en reden ze mee in de bus op een afgesloten terrein.

Deze streekbus van Qbuzz is de eerste bestaande reguliere streekbus met techniek, waardoor de bus zelfstandig kan rijden. Het gaat om techniek die in elke bestaande bus geplaatst kan worden. Deze techniek staat bekend als ‘open source’. Dat houdt in dat de techniek voor alle OV-partijen beschikbaar komt. Wereldwijd is Groningen de eerste provincie die test met een bestaande bus van Qbuzz waar de autonome techniek van het Nederlandse bedrijf robotTUNER is ingebouwd.

Oplossingen en kansen

Zelfrijdend vervoer, zo stellen de ontwikkelaars (*), biedt in de toekomst oplossingen om op plekken te rijden waar dat anders financieel en operationeel niet (meer) haalbaar is. Zij gaan ervan uit dat met zelfrijdend vervoer de beschikbare chauffeurs efficiënter ingezet kunnen worden. Op eenvoudige trajecten zouden bussen autonoom kunnen rijden. Zo kan deze vorm van vervoer bijdragen aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van de hele provincie. Het biedt mogelijkheden voor de tekorten aan buschauffeurs en de toenemende exploitatiekosten in het openbaar vervoer. Automatisch openbaar vervoer is geen vervanging van chauffeurs, stellen de ontwikkelaars, maar een aanvulling en het biedt kansen voor nieuwe diensten.

Vervolg

De testen in Groningen maken deel uit van een meerjarig programma. De autonome techniek wordt de komende tijd verder getest. Om verder te kunnen experimenteren op de openbare weg in Groningen is een toestemming nodig van de Rijksdienst voor het Wegverkeer RDW en de betreffende wegbeheerder. Als die goedkeuring er is, gaat de pilot de volgende fase in op de vrijliggende busbaan aan de Peizerweg in Groningen. Deze testen zijn zonder reizigers en de proefritten zijn altijd met chauffeur.

(*)
Het project is onderdeel van de landelijke samenwerking op het gebied van Automatisch Openbaar Vervoer (AOV). De provincie Groningen werkt voor dit specifieke project samen met robotTUNER, Qbuzz, RET en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten