Succesverhalen in natuurherstel: van vlinders tot wilgen in het Verenigd Koninkrijk
Afbeelding van Adina Voicu via Pixabay

Ondanks de biodiversiteitscrisis zijn er bemoedigende tekenen van herstel dankzij gerichte natuurbehoudsacties in het Verenigd Koninkrijk. Van herintroduceren van vlinders tot het herstellen van natuurlijke rivierlopen: de natuur krijgt steeds vaker een duwtje in de rug om zichzelf te herstellen.

Vlinders keren terug

Een van de opmerkelijke successen is de terugkeer van de grote blauwe vlinder (Phengaris arion), die in 1979 uitgestorven werd verklaard. Dankzij gedetailleerd habitatbeheer, zoals begrazing met schapen, floreert de soort nu in Zuidwest-Engeland. In Daneway Banks, een van de hotspots, worden jaarlijks tot wel 150.000 eitjes gelegd.

Herstel van Schotse wilgen

In de Schotse Hooglanden werd het arctische wilgenbos, ooit bijna verdwenen door overbegrazing, hersteld. Met de aanplant van 400.000 wilgen en betere bescherming profiteren zeldzame soorten, zoals de ringmus (Turdus torquatus) en bijzondere insecten. Ben Lawers is nu een voorbeeld van succesvol natuurbeheer.

De comeback van de moerasorchis

De zeldzame moerasorchis (Liparis loeselii), ooit bedreigd, beleeft een heropleving dankzij habitatverbeteringen in de Norfolk Broads en Zuid-Wales. Dankzij gericht landbeheer en herintroductie van gekweekte planten groeit het aantal nu in de tienduizenden.

Rivieren terug naar hun natuurlijke loop

In Porlock Vale, Somerset, herstelde de National Trust de rivier Aller naar zijn oorspronkelijke, natuurlijke staat. Door het landschap met rust te laten, ontstonden er insectenwolken, die vogels en roofdieren aantrokken. Het project toont aan hoe rivierherstel biodiversiteit en weerbaarheid tegen extreme weersomstandigheden kan bevorderen.

Innovatief bodembeheer

Ook vernieuwende technieken, zoals het “omkeren” van bodemlagen om verarmde grond te herstellen, brengen natuur terug naar stedelijke en rurale landschappen. Voorbeelden zoals Prees Heath Common en Lunt laten zien dat menselijk ingrijpen kan leiden tot kleurrijke en biodiverse leefgebieden.

Deze projecten bewijzen dat natuurherstel niet alleen werkt, maar ook essentieel is voor toekomstige biodiversiteit. Met geduld, samenwerking en innovatieve oplossingen kan de natuur in het VK een veelbelovende toekomst tegemoet gaan. Zo meldt The Guardian

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten