In ‘Oh Dierbaar België’ leren anderstalige nieuwkomers op een wel heel originele manier de Nederlandse taal. Tijdens deze muzikale voorstelling zingen Lennaert Maes & de Bonski’s Vlaamse klassiekers en liedjes die in het Nederlands zijn vertaald. Zo’n 300 deelnemers woonden de show op 19 december in de Genkse schouwburg bij.
Lennaert Maes & de Bonski’s brengen al 14 jaar voorstellingen voor anderstaligen. In hun voorstelling ‘Oh Dierbaar België’ laten ze nieuwkomers op een speelse manier kennismaken met de Nederlandse taal en de Belgische muziekcultuur. Elk jaar komen ze met hun interactieve show naar Genk, telkens voor een volle zaal. “Hier spelen, is altijd een feest”, vertelt Lennaert Maes. “In februari komen we opnieuw naar Genk, dan met onze nieuwe show ‘Wij’.”
Taalbarrières vervagen
De toeschouwers komen uit allerlei taalcursussen en -initiatieven in Genk: Ligo Limino, Curios, Cursa, vriendENtaal Taal, het Regenboogkoor, Beeldspraak, Babbel & Brei en Samen Inburgeren. “Onze deelnemers amuseren zich altijd enorm, terwijl ze bijleren”, vertelt Olaf Mussen van vriendENtaal. “Het maakt ook niet uit of ze een beetje Nederlands kennen of al heel goed. Je ziet, hoort en voelt dat de show mensen verbindt.”
Leren door muziek
Nicole & Hugo, Camille, Rocco Granata, Stromae, Jacques Brel, … ze passeren allemaal de revue. Tugrul Demir, die er vorig jaar ook bij was, kan het erg smaken: “Ik leer hier heel veel over de Nederlandstalige theater- en muziekcultuur. Samen zingen, da’s superplezant!” Ook de andere deelnemers zijn positief. “De show is heel toegankelijk en goed te begrijpen”, klinkt het. “Een mooie aanvulling op onze taallessen en dus een leuk initiatief.”
Genkse oefenkansen
Stad Genk ondersteunt anderstaligen op verschillende manieren bij het oefenen van de Nederlandse taal. “We creëren tal van mogelijkheden voor onze inwoners om hun Nederlands te verbeteren”, benadrukt schepen van Samenleven, Harun Solak. “Initiatieven zoals het Regenboogkoor, VriendENtaal en de Taalarena zijn één voor één projecten die onze inwoners helpen om hun taalvaardigheid te versterken.
Bij het Regenboogkoor oefenen deelnemers hun Nederlands terwijl ze samen zingen en muziek maken. Bij VriendENtaal kunnen anderstaligen wekelijks hun taalvaardigheid verbeteren door gesprekken te voeren met Nederlandse vrijwilligers. Taalarena is een innovatief experiment waarbij mensen die Nederlands willen leren, de taal in de praktijk oefenen, bijvoorbeeld in winkels, in plaats van in de klas.