Hoe digitale prijslabels in de supermarkt verspilling kunnen tegengaan
Bron: IPS - illustratie: Goed Nieuws

Met elektronische labels aan het winkelschap kunnen supermarkten hun prijzen snel en eenvoudig wijzigen. Dat heeft voordelen voor de winkel, de consument én het milieu, zegt Amerikaans onderzoek, want het kan voedselverspilling tegengaan.

Supermarkten gooien dagelijks vele tonnen voedsel weg waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden werd. Volgens nieuw onderzoek van de University of Texas is er een technologische oplossing voor dit afvalprobleem: overstappen van papieren prijsaanduidingen op digitale etiketten.

Zo kunnen supermarkten eenvoudig prijzen verlagen en oudere voorraden op hun schappen alsnog verkopen. “Dynamische prijzen komen niet alleen de consument en de winkels ten goede, maar ook het milieu”, verklaart een van de auteurs, Ioannis Stamatopoulos.

De Amerikaanse onderzoekers analyseerden de manier waarop twee niet nader genoemde Europese supermarktketens de labels plaatsten. Bij één keten ontdekten ze dat in het geval van digitale etiketten de winkels de helft vaker de prijs aanpasten.

Betere barcodes

De tweede supermarktketen gebruikte elektronische etiketten maar voegde een tweede technologie toe: uitgebreide streepjescodes. In tegenstelling tot een standaard barcode kan die voorraadgegevens bevatten zoals verpakkingsdata, lotnummers en vervaldata. Wanneer de voorraad de uiterste verkoopdatum nadert, kan een winkel de prijzen verlagen om de verkoop te stimuleren.

Wanneer winkels beide technologieën samen gebruikten, ontdekten de onderzoekers dat ze de prijs meer dan acht keer vaker wijzigden. Doordat ze hun voorraden beter kunnen beheren, stijgt de winst van de winkel.

Snelle prijswijzigingen helpen ook het winkelpubliek, zegt Stamatopoulos. “Als je een prijsbewuste consument bent, dan kun je de bosbessen kopen die twee dagen later verlopen en ze vandaag nog consumeren.”

Zoals Uber

Hoewel dynamische prijzen voordelen hebben op de lange termijn, zijn er ook obstakels op de korte termijn. Eén daarvan is de angst van consumenten dat retailers de prijzen zullen opdrijven wanneer de vraag groot is – wat bijvoorbeeld taxidienst Uber doet.

Europese supermarkten lopen nog voor op de VS bij de invoer van deze technologieën, maar dat zou kunnen veranderen. In juni kondigde de Amerikaanse keten Walmart aan tegen 2026 over te stappen op digitale prijslabels in ruim tweeduizend winkels. Amazon Fresh en de Midwest-keten Schnuck’s gebruiken ze ook.

Om de overgang te versnellen, kijkt Stamatopoulos naar de overheid voor subsidies. “Iemand moet dit evenwicht doorbreken”, zegt hij. “Dan zal er een nieuw tijdperk aanbreken waarin iedereen de extra informatie gebruikt.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten