Het Noord-Brabantse bouwbedrijf Heijmans gaat samen met Staatsbosbeheer elk jaar tot en met 2030 vier hectare bos in Nederland aanplanten. Daarmee zet het een nieuwe stap in het stimuleren van de biodiversiteit in Nederland. Onlangs is daarmee een begin gemaakt. Het eerste bos van 16.000 bomen komt aan de rand van het Limburgse Venray te staan. Elk jaar wordt een nieuwe plek gekozen. “Met deze boominvestering laten we zien dat de bouwsector kan bijdragen aan een gezonde en diverse natuur,” aldus directeur en specialist natuurinclusief bouwen, Harwil de Jonge.
“In 2030 realiseren wij met al ons werk een positieve impact voor de aarde. Dat is ons streven. We zetten uitsluitend duurzame oplossingen en werkmethoden in om actief bij te dragen aan een beter klimaat, meer biodiversiteit en een goede waterbalans. Dat doen we circulair en met de hele keten waarin we werken. Zo ondersteunen we het herstel van de natuur en dragen we bij aan een leefbare toekomst voor iedereen”, aldus De Jonge. “Door bomen te planten, leggen we samen met Staatsbosbeheer CO₂ vast en versterken we het ecosysteem bos. Bomen zijn namelijk leefgebieden en voedselbronnen voor talloze andere soorten planten, dieren en micro-organismen.”
“We geven meer dan we nemen”
De vier hectaren zijn berekend op basis van de houtskeletbouwwoningen van Heijmans, die uit de eigen fabriek in Heerenveen komen. Het meeste hout daarvoor komt uit Finland, waar het houtverbruik direct, lokaal wordt gecompenseerd via een speciaal boscompensatieprogramma.
Heijmans gebruikt ook Nederlands hout, zoals plaatmateriaal, in de woningen. Hiervoor wordt gerekend met een compensatie van twintig bomen per woning. Om vooruit te lopen op de toekomstige productie, compenseert Heijmans nu al voor 800 woningen, ondanks dat dit aantal nu nog niet wordt gehaald. Deze compensatie loopt door tot en met 2030. “Dat past binnen onze duurzaamheidsaanpak. Wij geven meer dan dat we nemen, dat is onze aanpak”, aldus De Jonge.
Bredere samenwerking
Het nieuwe bos van Heijmans draagt bij aan de biodiversiteit en is onderdeel van de bredere ambitie van Staatsbosbeheer om vóór 2030 in totaal 2.500 hectare nieuw bos te realiseren.
Heijmans investeert met de bosaanplant in CO2 CO₂-credits (*), die het bouwbedrijf gebruikt in zijn CO2 CO₂-strategie. Totdat in 2030 de eigen CO2 CO₂-uitstoot op nul staat, compenseert Heijmans de resterende uitstoot via credits. Bovendien verbindt het bouwbedrijf zich de komende jaren als hoofdsponsor aan de Nationale Boomfeestdag, die kinderen het belang van bomen voor een duurzame leefomgeving wil leren.
(*)
Een CO₂-credit is een verhandelbare eenheid die gelijk staat aan de reductie van één ton koolstofdioxide-equivalent uit de atmosfeer – ongeveer het maandelijkse energieverbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden.