Lieke in India: Eenhoorns
auteur: Lieke Hulshof

Allereerst dit, lieve lezer: ik wens je een prachtig 2025. Dat de zon in je hart mag schijnen. Weer of geen weer (of noodweer). Dit is niet een jaar om te gaan zitten sikkeneuren, heb ik mij voorgenomen. Dit is een jaar van mogelijkheden. En elke dag zijn er oneindig veel kansen om iets van het leven te maken: van een dansje in de keuken tot het opzetten van een nieuw project. Groot of klein, het maakt niet uit. Alles is van belang. Elk positief gebaar is er één.

Karan en ik waren de laatste weken op Adara. Tamsin (28) uit Ierland was er ook. Zij deed vrijwilligerswerk – van brood bakken tot het ontwerpen van een nieuwe yogazaal. Ondertussen bestelden Karan en ik thermisch isolerende gordijnen – want het tocht flink in het koloniale huis. Daarnaast ben ik bezig mijn weg te vinden als adelaar in 2025. Ik zal je dat even uitleggen.

Een adelaar vliegt hoog in de lucht. Het staat symbool voor overzicht en leiderschap. Uitkijkend over de valleien en bergen, ziet de adelaar patronen, visies en doelen die anderen minder snel zien. Het is als een geograaf die naar een landkaart kijkt. De adelaar is niet snel van zijn stuk te brengen door beren op de weg. Voor hem zijn het maar kleine beertjes. Vrij en onafhankelijk zweeft hij over alles heen. Details zijn belangrijk, maar de grote lijnen des te belangrijker. Omdat hij goed weet waar hij naartoe wil, is hij een goede leider. Dit is de symboliek van de adelaar in veel culturen – wereldwijd. 

Naast de adelaar zijn er allerlei andere dieren uit het aardse koninkrijk. Zo heb je bijvoorbeeld de muis. Als je een muis bent, dan ben je gezellig en huiselijk en houd je je onder andere bezig met de dagelijkse huishouding (zoals gordijnen). Daar is niets mis mee en het heeft de nodige functie. Ik ben er zelf heel goed in om een muis te zijn. Je houdt waarschijnlijk van lang koffie drinken en praten over kleine problematiek. Echter, als projectmanager van Adara heb ik regelmatig uit te vliegen (figuurlijk, maar soms ook letterlijk) en alles van een afstandje te bekijken. Er is tijd voor koffie, maar de gesprekken gaan meer over: hoe vergroenen we de omgeving en waar zijn de fondsen? Eropaf! Dat is best eng soms. Vandaar dat ik het graag bij koffie drinken houd, en gordijnen. Maar 2025 is ook voor hoogvliegers.

En het is absoluut fascinerend om de wereld van een afstandje te zien. Bijvoorbeeld India… Ik zal je even meenemen, de lucht in. India groeit snel. En met snel bedoel ik snel. In de afgelopen decennia heeft het een gemiddelde jaarlijkse economische groei van ongeveer 6-7% behaald, wat het land een van de snelst groeiende economieën ter wereld maakt. Het land is wereldwijd een leider in hernieuwbare energie, met ambitieuze doelen voor zonne- en windenergie. Er is enorme vooruitgang geboekt in het verbeteren van de alfabetiseringsgraad, met groeiende investeringen in onderwijs en verbeterde toegang voor vrouwen tot onderwijs. De Indiase landbouwsector maakt steeds meer gebruik van nieuwe technologieën zoals waterbesparing en biologische landbouwpraktijken om de productiviteit te verhogen en het milieu te beschermen. Want ook India kan er niet meer omheen: als we willen groeien, dan moet dat duurzaam gaan. Ook heeft India een van de jongste bevolkingen ter wereld, met een gemiddelde leeftijd van ongeveer 28 jaar. Dit demografische voordeel zorgt voor een grote beroepsbevolking die kan bijdragen aan economische groei en innovatie. En innovatie.. Ja, ook daar is India een kei in. Het heeft een van de grootste en snelst groeiende startup-ecosystemen ter wereld. Het schijnt dat India ook veel ‘unicorns‘ heeft (startups met een waarde van meer dan 1 miljard dollar) in sectoren zoals fintech, e-commerce en edtech. Ik weet niet eens wat fintech en edtech betekenen, maar het is dus een land met veel eenhoorns. Wie had dat gedacht.. Wat magisch! Dat is nog eens wat anders dan een adelaar. Ik denk dat ik mijn nieuwjaarsvoornemens per direct bijstel: ik wil een eenhoorn zijn. Laat die adelaar maar zitten. Dan hoef ik ook geen muizen op te eten. Muizen zijn handig. Laat die gordijnen maar komen. Dan zitten we er behaaglijk bij terwijl ik de projectplannen schrijf. En, niet te vergeten, is een dansje in de keuken ook onderdeel van de voornemens. Hoe zit dat bij jou?

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten