Niger roeit als eerste Afrikaanse land rivierblindheid uit
Niger heeft als eerste Afrikaanse land rivierblindheid uitgeroeid, een ziekte die vooral de allerarmsten treft. Het is een voorbeeld voor andere landen in de regio, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Bron: IPS - Afbeelding van Stefania Buletti via Pixabay

Niger heeft als eerste Afrikaanse land rivierblindheid uitgeroeid, een ziekte die vooral de allerarmsten treft. Het is een voorbeeld voor andere landen in de regio, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Rivierblindheid (onchocerciasis) is een van de belangrijkste oorzaken van blindheid wereldwijd. De ziekte wordt overgedragen door de beten van kriebelmuggen, die voornamelijk rond rivieren voorkomen. Vooral plattelandsbevolkingen in Afrika ten Zuiden van de Sahara worden erdoor getroffen.

Niger vecht al sinds de jaren 1970 tegen de ziekte, onder meer door de insecten te bestrijden en getroffen bevolkingsgroepen geneesmiddelen toe te dienen om de parasiet te bestrijden. De intense samenwerking met de WHO en hulporganisaties leverde succes op: de prevalentie van de ziekte daalde in 2014 al van 60 naar 0,02 procent. Nu heeft het land de ziekte helemaal uitgeroeid, volgens de WHO-criteria.

Economische impact

Rivierblindheid veroorzaakt niet alleen menselijk lijden maar treft de gemeenschappen ook economisch. De ziekte houdt gemeenschappen weg bij de rivieren die vaak economische levensaders zijn, zegt Matshidiso Moeti, WHO-directeur voor Afrika.

“Het succes van Niger maakt een einde aan deze last voor haar bevolking. Het positioneert Niger ook als een model voor de eliminatie van verwaarloosde tropische ziekten elders in Afrika. Het land toonde eerder al zijn leiderschap op het gebied van volksgezondheid door de Guineawormziekte in 2013 te elimineren. Vandaag zet het een nieuwe historische stap.”

Wereldwijde vooruitgang

Rivierblindheid en Guineawormziekte zijn zogenaamde “verwaarloosde tropische ziekten”, waartoe ook dengue en de slaapziekte behoren. De ziekten worden zo genoemd omdat ze weinig aandacht krijgen bij de ontwikkeling van gezondheidsbeleid of nieuwe geneesmiddelen.

Wereldwijd hebben nu al 54 landen minstens één verwaarloosde tropische ziekte geëlimineerd.

Niger is het eerste Afrikaanse land dat rivierblindheid uitroeit. Eerder hadden ook de Amerikaanse landen Colombia, Ecuador, Guatemala en Mexico dat al gedaan.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten