In de groene bergen van de Colombiaanse regio Valle de Cauca transformeren koffieboeren hun manier van werken om het leefgebied van de bedreigde brilbeer, ook wel de Andesbeer genoemd, te herstellen. Waar de beren vroeger werden bejaagd en hun habitat werd vernietigd door houtkap en landbouw, kiezen steeds meer boeren ervoor om hun land deels vrij te maken voor natuurbehoud.
Jhoan Bravo, een koffieboer wiens familie al meer dan 50 jaar een plantage bezit, groeide op in een omgeving waar jacht en ontbossing normaal waren. Pas in 2017 werd hij zich bewust van de impact op de Andesbeer. Tegenwoordig zet hij zich, samen met andere boeren, actief in om de populatie van de soort te beschermen.
Dit gebeurt via het project We Conserve Life, een samenwerking tussen lokale boeren, natuurbeschermingsorganisaties en de Colombiaanse overheid. Boeren die meedoen, laten een deel van hun land terugkeren naar de natuur, waardoor de beren veilig kunnen migreren tussen beschermde gebieden zoals de nationale parken Tatamá, Fallarones en Munchique. In ruil daarvoor krijgen de boeren ondersteuning om efficiënter en duurzamer hoogwaardige koffie te verbouwen.
Door deze aanpak produceren de boeren niet langer op grote schaal, maar focussen ze op kwaliteit. Dit leidt tot een hogere prijs voor hun koffie, waardoor hun levensstandaard verbetert. Sommigen hebben zelfs hun eigen koffiemerk, Café Oso Andino, opgericht. Ook wordt bewustwording over natuurbehoud vergroot door educatieprogramma’s in lokale scholen.
De inspanningen lijken vruchten af te werpen. Tussen 2016 en 2021 steeg de kans dat brilberen in het gebied aanwezig zijn van 56% naar 73%. Het project blijft zich uitbreiden, met als doel zowel de natuur als de gemeenschappen die ervan afhankelijk zijn, duurzaam te ondersteunen.
Bravo, ooit sceptisch over het initiatief, is inmiddels een toegewijde natuurbeschermer. Lees er meer over op Al Jazeera