Drie ingenieurs en jonge vaders besloten dat het tijd was om de impact van wegwerpluiers op het milieu drastisch te verminderen. Hun bedrijf, Woosh, ontwikkelde een circulair systeem waarbij gebruikte luiers worden gerecycleerd in waardevolle grondstoffen. In januari 2025 werd een belangrijke mijlpaal bereikt: de eerste recyclage-installatie in Brugge werd in gebruik genomen.
Een innovatieve aanpak
Wegwerpluiers vormen een groot milieuprobleem en maken tot 10% van het restafval uit. Woosh zocht naar een oplossing voor de kip-of-eiparadox in recyclage: zonder inzameling geen recyclage, en zonder recyclage geen inzameling. Hun oplossing? Een innovatieve luierservice voor kinderdagverblijven, waarbij Woosh niet alleen luiers levert, maar ook het luierafval ophaalt en verwerkt.
Van afval naar grondstof
Woosh introduceerde de eerste ‘give-backluier’, ontworpen met gerecycleerde materialen en geoptimaliseerd voor hergebruik. Samen met Ontex ontwikkelde Woosh een luier met een waterdichte laag uit 100% gerecycleerde materialen, waardoor de CO₂-uitstoot aanzienlijk wordt verminderd. De recyclagetechnologie van Woosh, gevestigd in Brugge, zorgt ervoor dat plastics en organische materialen uit gebruikte luiers opnieuw worden ingezet voor nieuwe producten.
Duurzame luierservice voor kinderdagverblijven
Meer dan 1.300 Belgische kinderdagverblijven werken al met Woosh-luiers. Ze ontvangen niet alleen duurzame luiers, maar ook een gebruiksvriendelijke service: bestellingen via een online platform, efficiënte levering en ophaling van afvalcontainers. Dit vermindert afvalbeheer en draagt bij aan een duurzamere toekomst.
Toekomst zonder luierafval
Woosh blijft investeren in onderzoek om luiers volledig recycleerbaar te maken. “Ons ultieme doel is een wereld zonder luierafval,” aldus CEO Jef Stubbe. In de nabije toekomst wil Woosh ook particuliere gebruikers betrekken en give-backpunten in heel België opzetten.
Met de give-backluier bewijst Woosh dat duurzaamheid en comfort perfect samen kunnen gaan. Stap voor stap werkt het bedrijf aan een circulaire toekomst waarin afval verleden tijd is. Lees er meer over bij Woosh