Lieke in India: kleuren
auteur: Lieke Hulshof

Ik loop door het RaKa café naar de tuin erachter, een rustig paviljoentje met allerlei bomen. Hier en daar liggen kussens op de grond, lichtjes en kunst hangen aan de takken. Er is een overkapping gemaakt van hout en doeken om schaduw te bieden. Dit is Goa, met tropische zon. Onder de overkapping worden door de lokale klusjesman wat lage tafels neergezet, met kussens eromheen. Een kom water erbij. Ik installeer papier, kwasten en de waterverfdoos. Er zijn twee mensen gekomen voor de schilderworkshop. Een oudere Italiaan – Leonardo – en een Duitse jongeman – Toby. Toby heeft een zachte uitstraling en knalblauwe nagellak op. Het staat hem goed. En hij heeft de smaak al te pakken, want we gaan vandaag met kleur in de weer. Ook Kavya komt erbij, de eigenaresse van RaKa. Zij en Raju hebben dit café een paar maanden geleden opgezet – een plek waar yoga, retreats, workshops en bijeenkomsten worden gehouden. Raju en Kavya – RaKa. Hun familie weet er overigens niet van, want Kavya en Raju zijn van verschillende culturen uit India. En zo’n samenzijn wordt nog niet door iedereen gewaardeerd. Alleen Kavya’s moeder weet ervan. Dat heb ik vaker gezien – hartenzaken die door mannen en maatschappij niet worden getolereerd, worden ondertussen stilletjes door vrouwen gesteund.

De mensen die naar mijn schilderworkshops komen hebben vaak al lang niet geschilderd. Vaak zeggen ze: de laatste keer was toen ik een kind was. En ervaring hoeft ook niet. Soms zelfs beter – dan kun je met een schone lei beginnen. Ze willen graag iets nieuws komen leren, hun creativiteit ontdekken zonder dat er enige druk op ligt, en de drempel voor zichzelf verlagen om af en toe eens aan de gang te gaan met creatieve zaken in hun dagelijkse leven. Allemaal kennen ze het belang van een momentje voor jezelf inplannen waarin je de wereld om je heen vergeet. Lekker in je eigen element. Zonder oordeel, zonder verplichting, maar gewoon een beetje doen alsof je weer 5 jaar bent. Zorgeloos en vrij. 

En dat is precies wat we doen in de workshops. Zoveel mogelijk loslaten van verwachtingen. Wil je een mooi landschap schilderen? Dan is deze workshop niets voor jou. Dit gaat om water en kleur laten dansen op je papier. Dat het niets hoeft voor te stellen, en dat het zelfs een grote bende mag worden. Misschien wel je lelijkste tekening ooit – wie weet. Dat is ook een prestatie. Eerst begeleid ik mensen via meditatie naar een moment van stilte in zichzelf. Focus op de ademhaling, het lichaam. Daarna breng ik ze naar de eerste opdracht, waarin we het papier nat maken en vanuit intuïtie verven. Dat is makkelijker gedaan dan vaak wordt gedacht. De schepper komt in de mens naar boven, en voor je het weet hebben ze van alles op papier gezet. Verbaasd kijken ze dan naar hun eigen werk: “Ik wist niet dat ik dit kon maken!” Hun werk wint lang niet altijd de schoonheidsprijs, en toch kijken ze er met liefde naar. Een kind kan de was doen.

India is een mooi land om je te laten inspireren met kleur. Sowieso is elk huis voorzien van kleur. Turquoise, knalgeel, rood met blauw, oranje met paars – elke combinatie is hier uitgeprobeerd. De vrouwen in hun dansende sari’s. Fruit, groente en handgeschilderde trucks. En dan is er het licht. Het warme, heldere licht dat alles tot leven brengt. Glinsterende was aan de lijn op de dakterrassen. Koperen schalen te koop in stalletjes, voor de gebeden in huistempels. Als ze roze koeien hadden kunnen fokken, dan hadden ze dat inmiddels absoluut gedaan in dit land. Wie weet komt dat binnenkort. Roze koeien met roze melk. 

Weinig mensen weten van kleur en licht af, en het effect dat het op ons heeft. Ja, in het noordelijk halfrond kennen velen het effect van gebrek aan licht op de psyche. Winterdepressie is een ding. Maar het gaat nog veel verder dan dat. Kleuren en licht zijn enorm belangrijk voor ons welzijn. Ze stimuleren ons, en elke kleur heeft zijn eigen essentie. Rood, bijvoorbeeld, geeft energie en enthousiasme. Studies wijzen naar het verband tussen rood licht en een verbeterde bloedsomloop. Blauw licht kan de cortisol productie verminderen – een stresshormoon – en verlaagt de bloeddruk en hartslag. Groen staat voor balans en harmonie. Studies geven aan dat het angst vermindert en helderheid brengt. De natuur is een krachtig voorbeeld hiervan. Geel stimuleert creativiteit en optimisme. De dans van kleuren en vormen op een vel papier voegt daar nog weer eindeloos veel nieuwe combinaties en effecten aan toe. Heb je stress, ben je ziek, wil je graag positieve flow? Dan raad ik kleuren aan.

Het is interessant hoeveel beige en grijs worden gekozen in het moderne Europa. Dit soort kleuren geven orde, kalmte en simpelheid in een maatschappij zo gericht op productiviteit en focus. Toch vraag ik me af of die veilige kleuren wel altijd zo inspirerend en stimulerend voor ons zijn. Is het niet fijn om af en toe een beetje fleurig afgeleid te worden? Wellicht is het tijd om eens een blauw muurtje te wagen en te zien wat het effect is. Als ik ooit een huis heb in Nederland, dan zou ik dat graag eens experimenteren. Ik zou het van allerlei kleuren voorzien zoals de Villa Kakelbont van Pippi Langkous. Misschien neem ik er ook wel een paard bij. Ik zal er oud en gelukkig in worden, want niemand die dat huis zou willen kopen van me, dus zal ik het moeten houden tot ik vertrek naar de – even kleurrijke – hemel.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten