Bij het C-Power windpark voor de kust van Oostende is een gewone vinvis gespot – het tweede grootste dier ter wereld. Dat is erg uitzonderlijk in Belgische wateren.
Een medewerker van het windpark merkte gisteren (maandag) een grote walvisachtige op in het windpark, op enkele tientallen kilometer van de Belgische kust. Beelden van het dier werden naar het Instituut voor Natuurwetenschappen gestuurd, dat de walvis kon identificeren als een gewone vinvis (Balaenoptera physalus).
Heel uitzonderlijk, want het is het eerste levende dier dat in Belgische wateren is gespot in recente tijden. De voorbije jaren spoelden wel af en toe dode dieren aan op het strand.
Oceaanreus
Met een lengte tot 27 meter is de gewone vinvis de op een na grootste walvisachtige, en meteen ook het tweede grootste dier ter wereld. Enkel de blauwe vinvis is nog groter.
De soort is bruinachtig grijs op de rug en wit op de buik, maar vooral goed te herkennen aan een asymmetrische kleuring van de kop: de onderkaak links is donker, terwijl de onderkaak rechts een witte of lichtgrijze kleur heeft. Die kenmerken zijn zichtbaar op de beelden van het dier in het C-Power windpark.
Toeval
De gewone vinvis komt voor in alle grote oceanen ter wereld maar heeft in de ondiepe Noordzee eigenlijk niet veel te zoeken. Mogelijk gaat het om een dier op doorreis of een verdwaald exemplaar.
De populatie in het Noord-Atlantische gebied herstelt zich langzaam van het historische dieptepunt door de walvisjacht. Een groter aantal vinvissen in de diepere Atlantische wateren vergroot de kans op een exemplaar in de ondiepe Noordzee, denkt het instituut.