Search
Antioxidanten in fruit en noten kunnen beschermen tegen microplastics
Een groep van antioxidanten in noten, fruit en groenten tempert de schadelijke effecten van microplastics op de voortplanting, stelt nieuw onderzoek.
Bron: IPS - Afbeelding van Bob via Pixabay

Een groep van antioxidanten in noten, fruit en groenten tempert de schadelijke effecten van microplastics op de voortplanting, stelt nieuw onderzoek.

Microplastics zijn tegenwoordig niet alleen alomtegenwoordig in het milieu, maar ook in het menselijke lichaam. Wetenschappers maken zich zorgen over de gevolgen voor de gezondheid, en met name voor de voortplanting. De microplastics bevatten immers meer dan tienduizend soorten chemicaliën, waaronder ftalaten of PFAS.

Uit nieuw onderzoek bijkt nu dat anthocyanen – een klasse antioxidanten die veel voorkomt in noten, fruit en groenten – sommige van die schadelijke effecten kunnen milderen. Een studie bij muizen toonde aan dat ze onder meer beschermen tegen de afname van testosteron en oestrogeen, verminderde spermakwaliteit en schade aan de eierstokken.

Bij mannetjesmuizen die werden blootgesteld aan microplastics en vervolgens werden behandeld met anthocyanen, werd minder schade aan de teelballen vastgesteld. Er werd ook een betere spermakwaliteit gemeten, met meer en beweeglijker zaadcellen.

Ook bij vrouwen kunnen de stoffen helpen, omdat ze hormoonreceptoren beschermen tegen chemicaliën zoals bisfenol en ftalaten, stelt het onderzoek. De kans op ontstekingen aan de eierstokken vermindert.

Meer onderzoek

“De zoektocht naar natuurlijke verbindingen om de schadelijke effecten tegen te gaan is nog volop aan de gang, waarbij anthocyanen naar voren komen als een veelbelovende kandidaat”, besluiten de onderzoekers. “Ze hebben potentiële beschermende effecten aangetoond tegen reproductieve toxiciteit veroorzaakt door micro- en nanoplastics.”

Ze pleiten voor verder onderzoek naar de mechanismen achter de interactie tussen de anthocyanen, plastics en vruchtbaarheid. “Inzicht in die mechanismen kan waardevolle kennis bieden over de ontwikkeling van therapeutische interventies die de menselijke reproductieve gezondheid beschermen tegen vervuiling.”

Het onderzoek is verschenen in het Journal of Pharmaceutical Analysis.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten