Met hun stichting ‘Wings of Support’ helpen KLM-vliegers kinderen op KLM-bestemmingen aan een duurzame verbetering van de kwaliteit van leven. Ze doen dit door het financieel steunen van projecten van lokale organisaties. Dat zijn projecten op het gebied van onderwijs, opvang en medische hulp. Hiermee wil de stichting kinderen een betere start in het leven geven. Het ondersteunen van lokale hulpprojecten gebeurt met financiële steun van donateurs en sponsors. ‘Wings of Support’ is een onafhankelijk initiatief van KLM-medewerkers.
Het statutaire doel van ‘Wings of Support’ is het verlenen van gerichte en onvoorwaardelijke steun aan groepen kinderen in het algemeen en die in ontwikkelingslanden in het bijzonder. Ook streeft de stichting naar duurzame verbetering van de kwaliteit van leven van kinderen in hun eigen woonomgeving. Dit gebeurt zonder onderscheid te maken in ras, geloof of politieke overtuiging en zonder het lokale perspectief uit het oog te verliezen.
Uniek
Door de aard van het werk komt het vliegend personeel van KLM in veel landen. Zo kan een project makkelijk bezocht worden, zowel door projectcoördinatoren van ‘Wings of Support’ als door geïnteresseerde donateurs. ‘Projectcoördinatoren’ van de stichting bezoeken de projecten tijdens hun rust op bestemming, onderhouden contact met de lokale organisatie en doen daar verslag van. De kosten (en het aantal extra reizen naar projecten) blijven daardoor zeer laag. ‘Wings of Support’ opereert onafhankelijk van KLM, maar de vrijwillige medewerkers kunnen het werk uitvoeren dankzij de medewerking van KLM.
Historie
‘Vliegend’ personeel van een luchtvaartmaatschappij komt over de gehele wereld en verblijft meestal in mooie hotels. Maar naast het reizen en het maken van leuke uitstapjes, worden de grote verschillen tussen arm en rijk goed zichtbaar. Luchtvaartpersoneel ziet vaak bedelende, gehandicapte en verwaarloosde kinderen. In sommige landen is het kijken uit het hotelraam al voldoende om deze onmenselijke situaties waar te nemen. Veel van de kinderen gaan niet naar school en ontvangen daarnaast weinig aandacht of vertrouwen. Frustrerend genoeg kan een individu hier weinig aan doen, omdat de tijd, middelen en mankracht ontbreken. Dit gevoel van onmacht bracht oud-gezagvoerder Marius den Dulk ertoe om, samen met collega’s, de handen ineen te slaan. Op 6 november 1998 was de oprichting van de stichting ‘Wings of Support’ een feit.
Heden
Vandaag de dag wordt ‘Wings of Support’ gerund door zo’n negentig onbetaalde medewerkers. Inmiddels kan de stichting elke maand rekenen op de financiële steun van ruim 3500 donateurs, voornamelijk KLM-collega’s. Daarnaast wordt de stichting gesponsord door een groeiend aantal bedrijven, instellingen en particulieren. Ondertussen heeft ‘Wings of Support’ sinds haar oprichting meer dan 750 projecten gesteund. Een aantal dat overigens nog steeds groeit, omdat er wekelijks nieuwe projecten worden aangemeld.
Financiële steun bij projecten
‘Wings of Support’ hangt de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties aan. De stichting ondersteunt vooral projecten die gericht zijn op onderwijs, opvang en medische hulp. Hiermee draagt ze bij aan de Sustainable Development Goals 3 (goede gezondheid en welzijn), 4 (kwaliteitsonderwijs) en 6 (eerlijk werk en economische groei), de wereldwijde doelstellingen voor duurzame ontwikkeling.