Natuur kan acute pijn verlichten, blijkt uit hersenscans
De natuur intrekken heeft een verzachtend effect op acute pijn. Zelfs naar mooie natuurfilms kijken helpt om pijn te verlichten, hebben Oostenrijkse neurowetenschappers nu ontdekt. Het effect is ook zichtbaar in de hersenen.
Bron: IPS - Foto Wikimedia Commons

De natuur intrekken heeft een verzachtend effect op acute pijn. Zelfs naar mooie natuurfilms kijken helpt om pijn te verlichten, hebben Oostenrijkse neurowetenschappers nu ontdekt. Het effect is ook zichtbaar in de hersenen.

De resultaten van de studie in Nature Communications suggereren volgens de onderzoekers dat natuurbeleving een krachtige complementaire therapie is bij pijnbestrijding.

“Pijnverwerking is een complex fenomeen”, zegt onderzoeksleider Max Steininger van de Universiteit van Wenen. Om die complexiteit beter te begrijpen en nieuwe behandelingen te vinden, onderzocht hij met zijn team hoe blootstelling aan de natuur pijn beïnvloedt.

Deelnemers met acute pijn kregen drie soorten video’s te zien: een natuurscène, een scène binnenshuis en een stedelijke scène. De deelnemers beoordeelden hun pijn terwijl tegelijk ook hun hersenactiviteit werd gemeten met magnetische beeldvorming.

De resultaten waren duidelijk: bij het bekijken van de natuurscène rapporteerden de deelnemers niet alleen minder pijn, maar vertoonden ze ook minder activiteit in de hersengebieden die oplichten als iemand pijn voelt.

Emotionele en fysieke pijn

“Pijn is als een puzzel, opgebouwd uit verschillende stukjes die verschillend worden verwerkt in de hersenen”, legt Steininger uit. “Sommige stukjes van de puzzel hebben betrekking op onze emotionele reactie op pijn, zoals hoe onplezierig we het vinden. Andere stukjes komen overeen met de fysieke signalen die ten grondslag liggen aan de pijn, zoals de plaats in het lichaam en de intensiteit. Het bekijken van natuurvideo’s veranderde de manier waarop de hersenen de eerste, ruwe zintuiglijke signalen van pijn verwerken.”

De studie geeft volgens het onderzoeksteam belangrijke informatie die nieuwe therapeutische interventies inzake pijnbestrijding mogelijk maken. Het bleek zelfs niet nodig om ook echt de natuur in te trekken, want de resultaten waren even relevant voor ‘virtuele’ natuur.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten