Het roer gaat om bij het Anna ziekenhuis in het Noord-Brabantse Geldrop. De zorg moet slimmer, efficiënter en dichter bij de patiënt worden georganiseerd. Dat is nodig, aldus het ziekenhuis, om beter tegemoet te komen aan de stijgende zorgvraag. Het heeft daarvoor drie programmalijnen ontwikkeld: juiste instroom (1), poli van de toekomst (2) en kliniek van de toekomst (3). De transformatie kost flink wat geld: 9 miljoen euro dat van de zorgverzekeraars CZ en VGZ moet komen. Deze hebben al groen licht gegeven aan een ‘snelle toets’ van het transformatieplan.
Aranka Zondag, manager Strategie, Kwaliteit en Innovatie bij Anna Zorggroep en kartrekker van het transformatieplan, is enthousiast: “Het is heel mooi dat we dóór kunnen met het voorbereiden van onze transformatie om de zorg anders te organiseren. Die transformatie is ook écht nodig, gezien alle uitdagingen die in deze regio op ons afkomen. We kunnen dit echter met alleen eigen middelen niet financieren. Daarom is deze goedkeuring zo belangrijk. Voordat de gelden toegekend worden en we écht aan de slag kunnen, moeten de verzekeraars natuurlijk eerst nog instemmen met het transformatieplan.”
Juiste instroom
Het ziekenhuis gaat nauwer samenwerken met de eerste lijn en zet stevig in op preventie. Zo wil het patiënten en cliënten stimuleren om zelf de regie te nemen over hun gezondheid. “We verplaatsen zorg zoveel mogelijk naar huis of de buurt. We richten de spoedzorg opnieuw in waarbij we de geriatrische spoedzorg verbeteren en met ketenpartners werken aan het 24/7 toegankelijk houden van de acute zorg in de regio. Samen zorgen we ervoor dat de patiënt snel op de juiste plek terechtkomt en dat we onze zorgprofessionals efficiënt inzetten”, aldus Aranka.
Poli van de Toekomst
Zorg die het ziekenhuis digitaal kan verlenen, gaat het ook digitaal verlenen. Patiënten krijgen meer regie en het is hen duidelijk welke stappen tijdens het zorgproces op welke manier worden doorlopen. Het ‘MijnAnna’ op de website van het ziekenhuis wordt de voordeur naar digitale zorg. “We maken meer gebruik van telemonitoring en consulten voeren we digitaal. Alleen als het echt niet anders kan, komen patiënten nog naar het ziekenhuis. Daarbij optimaliseren we onze interne processen. Door dit alles krijgen zorgprofessionals meer tijd voor persoonlijke zorg.”
Kliniek van de toekomst
“In de Kliniek van de Toekomst verbeteren we de zorgkwaliteit en verhogen we onze efficiëntie. We richten de kliniek op een andere manier in met specifieke afdelingen voor kort en lang verblijf. Daarbij maken we gebruik van de nieuwste technologieën, werken meer specialisme-overstijgend samen en passen functiedifferentiatie toe, aansluitend bij het profiel van het ziekenhuis. We verkorten de ligduur; de zorg vindt waar mogelijk buiten het ziekenhuis plaats. Op deze manier transformeren we het zorgproces én de uitstroom.”