Finland opnieuw gelukkigste land, België deed nooit beter
Opnieuw kaapt Finland de eerste plaats weg als gelukkigste land ter wereld, maar de top tien kent ook enkele opvallende nieuwkomers. België stijgt in de ranking, terwijl de Verenigde Staten verder naar beneden tuimelen. “Geluk gaat niet enkel over rijkdom of groei - het gaat over verbondenheid en vertrouwen kunnen voelen in de steun van je medemens.”
Bron: IPS - Afbeelding van StockSnap via Pixabay

Opnieuw kaapt Finland de eerste plaats weg als gelukkigste land ter wereld, maar de top tien kent ook enkele opvallende nieuwkomers. België stijgt in de ranking, terwijl de Verenigde Staten verder naar beneden tuimelen. “Geluk gaat niet enkel over rijkdom of groei – het gaat over verbondenheid en vertrouwen kunnen voelen in de steun van je medemens.”

De wereldwijde geluksindex is een ranglijst van 147 landen op basis van het geluksgevoel van hun inwoners. Zoals elk jaar ranken de Scandinavische landen het hoogst en zijn landen als Afghanistan (plaats 147), de DR Congo (141) en Sierra Leone (146) de naties die achteraan de lijst bengelen.

Volgens de bevindingen in de dertiende editie van het rapport, dat vandaag (donderdag) is gepubliceerd, blijkt het geloof in de goedheid van anderen veel nauwer verbonden met het algehele gevoel van geluk dan eerder gedacht.

“Menselijk geluk wordt gedreven door onze relaties met anderen”, zegt Lara Aknin, hoogleraar Sociale Psychologie aan de Simon Fraser University. “Investeren in positieve sociale connecties en betrokkenheid voelen voor anderen, leiden beide tot meer geluk.”

Verloren portemonnee

Een sterke voorspeller van geluk bleek bijvoorbeeld het geloof dat toevallige vinders je verloren portemonnee zullen terugbrengen.

“De gegevens over de portemonnee zijn zo overtuigend omdat ze bevestigen dat mensen veel gelukkiger zijn als ze denken dat ze om elkaar geven en moeite nemen om een portemonnee terug te bezorgen”, zegt John Helliwell, econoom aan de Universiteit van British Columbia die onderzoek doet naar dit thema.

In veel landen schatten mensen de kans op een teruggave lager in dan in de realiteit het geval is, zegt hij. De test laat zien dat het vaak beter gesteld is, dan mensen verwachten. En hoe meer geloof in die goedheid van anderen, hoe hoger de ranking in de geluksindex.

De Scandinavische landen blijken tot de top te behoren wat betreft de verwachte én de daadwerkelijke teruggave van verloren portemonnees, aldus Helliwell.

Samen eten

Enkele andere bevindingen die voor mensen een indicatie zijn voor geluk is het regelmatig delen van een maaltijd met anderen, samenleven in een (gezins)structuur met 4 tot 5 mensen blijkt de meeste optimale samenstelling, en het aanvoelen van sociale steun komt ook naar voren als een belangrijke indicator voor welzijn en geluk.

Finland staat in de wereldwijde geluksindex 2025 voor de achtste keer op rij op de eerste plaats gevolgd door Denemarken, IJsland, Zweden en Nederland.

Costa Rica (6) en Mexico (10) komen voor het eerst voor in de top 10 en ook België doet het dit jaar goed: ons land vinden we terug op de veertiende plaats, de hoogste ranking ooit.

De Verenigde Staten blijken een verdere daling niet tegen te kunnen houden. In 2023 stonden ze nog op de vijftiende plaats, vorig jaar zakten ze naar plaats 23, om dit jaar uit te komen op de 24e plaats in de ranking

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten