Sociale media kunnen helpen diersoorten te volgen
Sociale media kunnen een grote hulp zijn voor wetenschappers om de reactie van diersoorten op de klimaatverandering te volgen.
Bron: IPS - Afbeelding van Bernhard Jaeck via Pixabay

Sociale media kunnen een grote hulp zijn voor wetenschappers om de reactie van diersoorten op de klimaatverandering te volgen.

Het “bereik” van veel diersoorten – de regio’s waar ze kunnen overleven – schuift op door de klimaatverandering. Wetenschappers proberen die evoluties zoveel mogelijk bij te houden, maar de bestaande methoden missen vaak plotse en snelle veranderingen.

Sociale media kunnen hulp bieden, blijkt uit een experiment van de Universiteit van Exeter. Op Instagram en Flickr gingen de wetenschappers op zoek naar posts over de opvallende Jersey-tijgermot. De posts tonen aan dat de soort veel vaker voorkomt in steden en dorpen dan traditioneel onderzoek doet vermoeden.

Fotografen

De informatie is afkomstig van mensen die geïnteresseerd zijn in wilde dieren en fotografie. Ze posten afbeeldingen van een breed scala aan wilde dieren die ze zien, en dat levert een groot reservoir op aan gegevens die wetenschappers kunnen gebruiken.

“Onderzoeken worden meestal uitgevoerd in landelijk gebied, dus het ontbreekt soms aan een goed beeld van steden en dorpen”, zegt onderzoeker Nile Stephenson. “We hebben een methode ontwikkeld die rekening houdt met vooroordelen en hiaten in de gegevens, en die breed kan worden gebruikt om ook veel andere soorten te volgen, met name soorten die onze stedelijke omgevingen delen.”

Burgerwetenschap

Burgerwetenschap, waarbij gewone burgers bijdragen aan wetenschappelijke studies, zit al jaren jaren sterk in de lift. Biologen maken bijvoorbeeld al volop gebruik van de data die met speciale apps als iNaturalist en iRecord verzameld worden.

Het team benadrukt wel dat het onderzoek via sociale media zijn beperkingen heeft en dat het alleen kan worden gebruikt om traditionele monitoring aan te vullen, niet te vervangen.

“Omdat sociale media zo gevoelig zijn voor trends, verwachten we dat er vertekening optreedt, zoals meer waarnemingen van soorten waar veel over wordt gesproken”, zegt Stephenson.

Maar die trends kunnen ook voordelen opleveren. Zo kan meer bewustzijn over invasieve diersoorten net meer mensen stimuleren om die soorten te fotograferen en te posten.

De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Ecology and Evolution.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten