Lieke in India – zonnige kant
auteur: Lieke Hulshof

Ik ga aan de houten ovalen tafel zitten en klap mijn laptop open. De ventilator aan het plafond draait trouw zijn rondjes. Ik heb ook airconditioning in dit appartement, maar daar hou ik niet van. Als je daar aan went, kom je je huis niet meer uit. En als je wel je huis uit stapt dan is het zo’n shock dat je spontaan verkouden wordt. Mijn lichaam is inmiddels gewend aan de warmte. Even kijken wat er op The Better India is… Dat is de Indiase versie van de Goednieuwssite. Er komt van alles op te staan, maar het gaat vooral om individuele mensen of families die iets moois bijdragen aan de samenleving. Ik zie nog niet zoveel over: ‘De gemeenten recyclen vanaf nu al het glas.’ Dat zou leuk zijn… Gemeenten en grote organisaties houden zich nog wat stil op The Better India. Het zijn de vreemde vogels die de pioniers zijn van het leven.

Zo is er inmiddels een app uitgebracht door drie Indiase jongemannen uit Kerala: de Veyil App. Deze app berekent – met behulp van GPS en andere technische snufjes – de beste zitplaats voor je in de bus. Dat wil zeggen: de plaatsen met de minste zoninval. ‘Stel je eens voor hoe fijn het zou zijn om de schaduwkant van de bus te weten voordat je instapt. Een eenvoudig hulpmiddel om je reis koeler en comfortabeler te maken.’ Zo luidt het nieuws. Ja, met veertig graden kan dat best fijn zijn. Ik stel me voor dat binnenkort heel India die app heeft, en dat mensen zullen vechten voor de schaduwkant van de bus. Niemand wil meer zitten aan de andere kant, want iedereen weet nu dat dat de zonnige kant is. En dus zullen bussen half leeg – half vol door het land rijden. Dubbel zoveel bussen zullen moeten worden ingezet. Het zal de busmaatschappijen niet zo goed vergaan. Maar dat slechte nieuws komt dan weer in een andere krant dan The Better India.

In België en Nederland is zo’n app niet nodig. Misschien over een jaar of twintig, als de Europese zomers ons te heet worden met de klimaatopwarming. Dan willen we allemaal de schaduwkant van de trein in beslag nemen. En in de winter juist de zonkant – als er een zonnetje schijnt tenminste. Wie weet vinden we nog eens een App uit dat het hele weer controleren kan. Maar ik denk het niet. Sommige dingen mogen natuurlijk blijven. En de mens zal altijd wel wat meer groen zien aan de overkant bij de buren. Misschien kunnen we beter een App ontwikkelen die ons helpt te accepteren dat er soms geen zon is, of juist te veel. ‘Heb je ook zo’n moeite met te veel regen? Of te weinig zon? Is het moeilijk voor je om te accepteren dat de trein vijf minuten later is? Neem dan nu de Accept Better App.’ Je kunt hier je klachten inspreken, en de App stuurt je vervolgens kalmerende affirmaties toe. Zoals: ‘regen geeft nieuw leven’ of ‘zon brengt ook schaduw – zoek een schaduwplekje uit en neem wat rust’. ‘Trein te laat? Nu heb je tijd voor een wandelmeditatie op het perron.’ Zo krijgen we heel vredige mensen. Mensen die met een glimlach door de regen lopen en vrolijk zwaaien naar andere passagiers terwijl hun eigen trein vertraagt.

In India zie je dit soort gedrag volop. Zo is er de didi (vrouw; grote zus) van de groentewinkel. Elke keer als ik kom, begroet ze me met sprankelende bruine ogen en een brede glimlach. Ze helpt me fruit en groenten uitzoeken, pakt alles voorzichtig in mijn tas, vraagt of ik kokoswater wil uit een verse kokosnoot – alles met vreugde. Ik zei laatst tegen haar, ietwat verbaasd: “Je bent altijd zo vrolijk!” Zelf had ik mijn dag niet. “Ja!”, antwoordde ze spontaan. “Waarom?”, vroeg ik. “Omdat ik het zo fijn vind om mensen te zien en te helpen”, antwoordde ze. Een simpel antwoord, en toch was ik zo verbluft. Wauw. Haar kinderen wonen in Kerala, dat is een hele reis. Ze wonen daar bij hun familie. Zijzelf en haar man werken 9 maanden van het jaar in Goa, in hun kleine maar goedlopende groentewinkel. Hier kunnen ze met de toeristen meer geld verdienen. De andere 3 maanden van het jaar keert ze terug naar Kerala en verblijft ze bij haar kinderen. Ze mist haar kinderen vast als ze in Goa is, ondanks de belletjes. En toch is ze elke dag zo blij en geeft ze haar glimlach en haar wuiven aan iedereen die ze kent. Misschien heeft ze de Accept Better App al uitgevonden. Zij zal, als ze terugkeert naar Kerala, geen moeite hebben met de zonnige kant van de bus. Zij zal alles van de zonnige kant kunnen zien, en de schaduw niet nodig hebben.

Foto: Nicolas-Debray

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten