AI vertelt je hoe gezond het eten op je bord is
Een foto maken van je maaltijd en meteen weten hoe gezond het is: dankzij artificiële intelligentie wordt het denkbaar. De Universiteit van New York werkt aan een app die alle verschillende voedingswaarden opvallend goed inschat.
Bron: IPS - Afbeelding: Goed Nieuws

Een foto maken van je maaltijd en meteen weten hoe gezond het is: dankzij artificiële intelligentie wordt het denkbaar. De Universiteit van New York werkt aan een app die alle verschillende voedingswaarden opvallend goed inschat.

Miljoenen mensen die op hun voeding moeten letten in de strijd met bijvoorbeeld overgewicht of diabetes, zijn nu meestal nog aangewezen op een voedseldagboek of gewoon giswerk. Dat kan binnenkort voorbij zijn. Een simpele foto van de maaltijd kan in een vingerknip alle informatie geven over het aantal calorieën, de hoeveelheid vet of de voedingswaarde.

Dat futuristische scenario is een flinke stap dichterbij met een nieuw lerend systeem van de Universiteit van New York. Het systeem analyseert een foto van een maaltijd, herkent de verschillende ingrediënten, schat hun volume in en berekent zo hoeveel koolhydraten, eiwitten en vetten het bord bevat.

Volgens het systeem levert een stuk pizza 317 calorieën, 10 gram proteïne, 40 gram koolhydraten en 13 gram vet op – cijfers die erg dicht liggen bij de referentiewaarden. Het werd ook getest op heel andere gerechten, zoals de Indiase keuken.

“Een van onze doelstellingen was een systeem te ontwikkelen dat goed werkt in verschillende wereldkeukens en manieren waarop voedsel wordt gepresenteerd”, zegt ontwikkelaar Prabodh Panindre. “We wilden even accuraat zijn met een hotdog van 280 calorieën volgens ons systeem,  als met baklava, goed voor 310 calorieën.”

Verschillende koks

Het concept lijkt makkelijk, maar betrouwbare AI-herkenning van voedsel bleek jaren een bijzonder moeilijke uitdaging voor wetenschappers.

“Om te beginnen is de visuele diversiteit van voedsel enorm”, legt hoogleraar Sunil Kumar uit. “In tegenstelling tot industriële objecten met standaardafmetingen, kan een bord er heel anders uitzien, afhankelijk van wie het bereid heeft. Een hamburger verschilt sterk van restaurant tot restaurant en thuis gekookte varianten maken het nog een pak complexer.”

Ook de grootte van de porties inschatten was tot nog toe erg moeilijk, maar daar heeft het team wat op gevonden met volumetrische schattingen op basis van de oppervlakte die ingenomen wordt op het bord. Het nieuwe systeem doet het ook met een pak minder rekenkracht dan eerdere pogingen.

De wetenschappers spreken van een werkend ‘proof-of-concept‘ dat nog verfijnd kan worden. Maar herkent nu al 80 procent van ingrediënten op het bord, zelfs al liggen die bovenop elkaar.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten